MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Zapiekanka z bakłażanów Melanzana Parmigiana w piekarniku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Zapiekanka z bakłażanów Melanzana Parmigiana w piekarniku

Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Zapiekanka z bakłażana Melanzana Parmigiana w piekarniku to danie kuchni włoskiej w nowej interpretacji. Dodając mieloną wołowinę do zapiekanki, możesz zamienić tę przystawkę w satysfakcjonujący, kompletny posiłek. Idealnie sprawdzi się nie tylko na codzienny lunch czy kolację, ale także na świąteczny stół jako danie główne. Mały dodatek na temat bakłażanów - dawno na półkach nie było gorzkich bakłażanów. Ale ostatnio, niestety, pojawiły się ponownie. Dlatego radzimy je posolić przed pieczeniem i pozostawić na 15 minut, następnie opłukać i ugotować. Pomoże to nie zepsuć naczynia.

Lista składników

Wszystkich składników: 17

Porcje:

1.

Bakłażany 4 pory roku pieczone porcje - 2 szt.

2.

Pomidory konserwowe w s/s - 300 g

3.

Cebula - 1 szt.

4.

Czosnek - 2 ząbek

5.

Mielona wołowina - 350 g

6.

ser Mozzarella - 125 g

7.

Parmezan - 70 g

8.

Czerwone wytrawne wino - 100 ml

9.

rozmaryn - 1 pęczek

10.

Olej roślinny - do smaku

11.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

12.

Sól - do smaku

13.

mleko - 350 ml

14.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 50 g

15.

Mąka - 50 g

16.

Sól - do smaku

17.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

46%

Tłuszcz

277г

🍚

29%

Węglowodany

175г

🥩

26%

Białko

155г

🔥

3932

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 4 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Na początek pokrój bakłażany w plastry o grubości maksymalnie 1 cm, dodaj sól i pozostaw na 15 minut. Następnie spłucz i wysusz. Rozgrzej olej roślinny i smaż bakłażany, aż będą do połowy ugotowane. Usmażone bakłażany połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.

2

Krok 2

Drobno posiekaj cebulę i smaż ją na oleju roślinnym przez 5 minut, aż będzie miękka. Drobno posiekaj czosnek i dodaj go wraz z rozmarynem do cebuli. Smaż przez kolejną 1 minutę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię i smażymy aż zmieni kolor, rozbijając szpatułką ewentualne grudki.

3

Krok 3

Pomidory pokroić i dodać do mięsa mielonego razem z winem. Od czasu do czasu mieszając, gotuj nadzienie przez kolejne 10-12 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4

Krok 4

Przygotuj sos. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy 2-3 minuty, ciągle mieszając. Cienkim strumieniem wlewamy mleko, dokładnie mieszając sos trzepaczką, tak aby nie pozostały grudki. Doprawić do smaku.

5

Krok 5

Nasmaruj naczynie do pieczenia czosnkiem i ułóż pierwszą warstwę bakłażanów. Następna jest warstwa mięsa mielonego, a następnie 2 łyżki. l. sos, powtarzać warstwy. Mozzarellę pokroić na małe kawałki, zetrzeć parmezan na najdrobniejszej tarce. Na powierzchni zapiekanki rozłóż sery – najpierw mozzarellę, potem parmezan. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 7-10 minut.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone