PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zapiekanka z bakłażana Melanzana Parmigiana w piekarniku to danie kuchni włoskiej w nowej interpretacji. Dodając mieloną wołowinę do zapiekanki, możesz zamienić tę przystawkę w satysfakcjonujący, kompletny posiłek. Idealnie sprawdzi się nie tylko na codzienny lunch czy kolację, ale także na świąteczny stół jako danie główne. Mały dodatek na temat bakłażanów - dawno na półkach nie było gorzkich bakłażanów. Ale ostatnio, niestety, pojawiły się ponownie. Dlatego radzimy je posolić przed pieczeniem i pozostawić na 15 minut, następnie opłukać i ugotować. Pomoże to nie zepsuć naczynia.
Wszystkich składników: 17
Porcje:
Bakłażany 4 pory roku pieczone porcje - 2 szt.
Pomidory konserwowe w s/s - 300 g
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbek
Mielona wołowina - 350 g
ser Mozzarella - 125 g
Parmezan - 70 g
Czerwone wytrawne wino - 100 ml
rozmaryn - 1 pęczek
Olej roślinny - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
mleko - 350 ml
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 50 g
Mąka - 50 g
Sól - do smaku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
277г
🍚
Węglowodany
175г
🥩
Białko
155г
🔥
Kcal
Na początek pokrój bakłażany w plastry o grubości maksymalnie 1 cm, dodaj sól i pozostaw na 15 minut. Następnie spłucz i wysusz. Rozgrzej olej roślinny i smaż bakłażany, aż będą do połowy ugotowane. Usmażone bakłażany połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.
Drobno posiekaj cebulę i smaż ją na oleju roślinnym przez 5 minut, aż będzie miękka. Drobno posiekaj czosnek i dodaj go wraz z rozmarynem do cebuli. Smaż przez kolejną 1 minutę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię i smażymy aż zmieni kolor, rozbijając szpatułką ewentualne grudki.
Pomidory pokroić i dodać do mięsa mielonego razem z winem. Od czasu do czasu mieszając, gotuj nadzienie przez kolejne 10-12 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj sos. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy 2-3 minuty, ciągle mieszając. Cienkim strumieniem wlewamy mleko, dokładnie mieszając sos trzepaczką, tak aby nie pozostały grudki. Doprawić do smaku.
Nasmaruj naczynie do pieczenia czosnkiem i ułóż pierwszą warstwę bakłażanów. Następna jest warstwa mięsa mielonego, a następnie 2 łyżki. l. sos, powtarzać warstwy. Mozzarellę pokroić na małe kawałki, zetrzeć parmezan na najdrobniejszej tarce. Na powierzchni zapiekanki rozłóż sery – najpierw mozzarellę, potem parmezan. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 7-10 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku