Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pizza Naleśnikowa to niezwykłe danie, które z pewnością poprawi humor nawet w najbardziej ponury poranek. Przygotowanie naleśników a la pizza poprzez usmażenie ich na patelni nie jest wcale trudne – wystarczy drobno posiekać wszystko, co lubisz w pizzy i dodać do ciasta. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tak prostym zadaniem! Skład dodatkowych składników może być dowolny – dodać gotowanego kurczaka z oliwkami, kiełbasę, słodką paprykę, ogórek kiszony. Jeśli chcesz, usuń wszystkie te produkty i włóż szynkę do ciasta. Eksperymentuj z serem: mozzarellę pokrój w kostkę lub weź starty parmezan, dodaj odrobinę wędzonego chechilu lub weź więcej cheddara, jednym słowem – kieruj się swoim gustem! To właśnie jest dobre w przepisie – naleśniki – pizza za każdym razem będzie inna, ale na pewno bardzo smaczna!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 14
Porcje:
Mąka pszenna - 180 g
Kefir - 250 ml
jajko - 2 szt.
Kiełbaski myśliwskie - 100 g
Ser - 80 g
Słodka papryka - 1 szt.
pomidory koktajlowe - 6 szt.
Oliwki - 4 szt.
Szalotka - 2 pęczek
Bazylia lub pietruszka - 2 pęczek
Proszek do pieczenia - ½ łyżeczka
Olej roślinny - 3 łyżka
Cukier - 1 łyżeczka
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
150г
🍚
Węglowodany
224г
🥩
Białko
100г
🔥
Kcal
Pokrój kiełbaski myśliwskie w cienkie koła. Zetrzyj ser na grubej tarce. Pomidorki koktajlowe pokroić na 4 części. Jeśli używasz zwykłych pomidorów, pokrój je w kostkę. Optymalne jest stosowanie pomidorów z gęstą miąższem. Oliwki pokroić w cienkie plasterki.
Przetnij strąk słodkiej papryki wzdłuż, usuń łodygę i nasiona. Za pomocą małego noża ostrożnie odetnij przegrody. Połówki ułożyć na desce i pokroić w drobną kostkę. Aby naleśniki wyglądały pięknie, użyliśmy połówki czerwonej i zielonej papryki.
Oddziel liście bazylii od łodyg. Odłóż kilka pięknych liści do dekoracji gotowego dania, a resztę posiekaj. W razie potrzeby bazylię można zastąpić natką pietruszki. Drobno posiekaj zieloną cebulę.
W dużej misce połącz kefir z jajkami, solą, dodaj cukier i świeżo zmielony pieprz. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać mikserem lub trzepaczką. Mieszanka powinna lekko się pienić.
Mąkę przesiać przez drobne sito. Do miski z płynnymi składnikami wsypać mąkę i wymieszać na gładką masę. W cieście nie powinno pozostać grudek. Pozostaw miskę ciasta na powierzchni roboczej na 5 minut.
Do przygotowanego ciasta dodać kiełbasę, pomidory, oliwki, paprykę i ser. Dodaj posiekane zioła i posiekaną zieloną cebulę. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.
Postaw dużą patelnię na kuchence, wlej 1 łyżkę. l. olej roślinny i podgrzej na średnim ogniu. Łyżką nakładamy porcje ciasta na patelnię, zostawiając wolną przestrzeń pomiędzy naleśnikami, aby podczas smażenia nie sklejały się ze sobą.
Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i smaż naleśniki a la pizza przez 3 minuty. Gdy dolna powierzchnia będzie wystarczająco zarumieniona, przewróć naleśniki na drugą stronę.
Ponownie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj smażenie naleśników na pizzę na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty, aż druga strona również będzie złotobrązowa.
Wyłóż płaski talerz papierowymi ręcznikami. Ostrożnie zdejmij naleśniki z pizzy z patelni szeroką szpatułką i ułóż je na talerzu w jednej warstwie, w przeciwnym razie ich chrupiąca skórka stanie się rozmoczona.
Dodaj jeszcze 1 łyżkę na patelnię. l. olej roślinny i smaruj łyżką nowe porcje ciasta. Kontynuuj pieczenie pizzy z naleśnikami, aż skończy się ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej oleju na patelnię.
Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe i lekko ostygną, podawaj je na stole, dekorując zarezerwowanymi liśćmi bazylii lub pietruszki. Podawać osobno z ketchupem, musztardą lub innym ulubionym sosem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku