MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Kebab z mięsem mielonym

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

0.0

Kebab z mięsem mielonym

Czas gotowania

40 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Shawarma z mięsem mielonym to bardzo domowa wersja tego popularnego dania i jest naprawdę wyśmienita. W końcu dobre mięso mielone jest tak samo dobre jak kurczak czy indyk pieczony na rożnie! Ponadto w przepisie zdecydowanie zalecamy samodzielne przygotowanie mięsa mielonego: będzie smaczniejsze i zdrowsze. Proces przygotowania shawarmy jest bardzo prosty: najpierw smaży się mięso mielone, lekko studzi, a następnie łączy z posiekanymi warzywami i ziołami. Następnie posypać tartym serem i zawinąć w arkusz cienkiej pity. Jak widać, proces będzie jasny nawet dla początkującej gospodyni domowej! Które (jesteśmy pewni) będą chciały powtórzyć nasz przepis w domu i podnieść swój status w oczach bliskich.

Lista składników

Wszystkich składników: 16

Porcje:

1.

Pulpa wieprzowa - 150 g

2.

Pulpa wołowa - 150 g

3.

Mielona wędzona papryka - ½ łyżeczka

4.

Olej roślinny - 2 łyżka

5.

Czosnek - 2 ząbek

6.

Świeże ogórki - 150 g

7.

Pomidory - 300 g

8.

czerwona cebula - 100 g

9.

Liście sałaty - 6 szt.

10.

Pietruszka - 2 pęczek

11.

Twardy ser - 120 g

12.

Śmietana o zawartości tłuszczu od 20% - 60 g

13.

Sos pomidorowy do spaghetti - 25 g

14.

Musztarda - 10 g

15.

Cienki chleb pita - 2 szt.

16.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

34%

Tłuszcz

139г

🍚

37%

Węglowodany

153г

🥩

29%

Białko

122г

🔥

2220

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 2 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki shawarmy. Najpierw zrób mielone mięso. Przełóż miąższ wieprzowo-wołowy przez maszynę do mięsa z drobną kratką do małej miski.

2

Krok 2

Mięso doprawiamy mieloną papryką. Na dużej patelni rozgrzej olej. Połóż mięso i rozbijając grudki szpatułką, mieszając, smaż na średnim ogniu przez około 7 minut.

3

Krok 3

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj na patelnię z mięsem mielonym. Doprawić solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez kolejne 3 minuty. Ostudzić.

4

Krok 4

Umyj świeże ogórki i pomidory na shawarmę. Ogórki najpierw pokroić w długie, cienkie, podłużne plasterki, a następnie w paski. Jeśli ogórki są duże, usuń nasiona.

5

Krok 5

Pomidory pokroić na połówki. Usuń sok łyżeczką. Pozostałą miazgę pomidorową pokroić w małe plasterki lub paski, według własnego gustu. Obierz czerwoną cebulę na shawarmę i pokrój w cienkie pierścienie.

6

Krok 6

Umyj liście sałaty i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Umyj i osusz natkę pietruszki. Oderwij liście i drobno posiekaj. Zetrzyj ser na grubej tarce.

7

Krok 7

Przygotuj sos shawarma. W małej misce umieść śmietanę. Dodać sos pomidorowy i musztardę. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.

8

Krok 8

Połóż arkusze cienkiego chleba pita na powierzchni roboczej. Posmaruj połowę powstałego sosu, pozostawiając wolne brzegi o szerokości około 7 cm. Na wierzchu rozłóż sałatę, mięso mielone, a także cebulę, ogórki, pomidory i natkę pietruszki.

9

Krok 9

Posyp nadzienie shawarma startym serem. Zagnij krawędzie arkuszy lawaszu do wewnątrz i ostrożnie zawiń nadzienie, aby nie wypadło i było jakby „zamknięte”.

10

Krok 10

Smażyć shawarmę pojedynczo na suchej patelni grillowej ze wszystkich stron i natychmiast podawać. Każdą shawarmę możesz przeciąć na pół: ułatwi to jedzenie.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone