Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ciasto „Trzy szklanki” z jagodami jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. Zrozumiała nazwa sprawia, że proporcje są oczywiste. Należy odmierzyć szklankę suchych i płynnych składników i zagnieść miękkie ciasto. A następnie napełnij tę samą szklankę jagodami, dodaj je do ciasta i upiecz pyszne ciasto. To cała mądrość. Jesteśmy pewni, że będziecie chcieli robić ten deser dość często, dlatego polecamy za każdym razem dodać do niego inne jagody – porzeczki lub borówki, maliny lub jagody, jeżyny lub truskawki. I ciesz się nowym smakiem! Smacznego!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Mąka - 1 szklanka
Kasza manna - 1 szklanka
Kefir - 1 szklanka
Cukier - 1 szklanka
Olej roślinny - 100 ml
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
Jagody - 1 szklanka
Skrobia - 1 łyżka
Cukier puder - do smaku
Olej roślinny - 1 łyżka
Mąka - 1 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
118г
🍚
Węglowodany
623г
🥩
Białko
57г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść stojak na środkowym poziomie. Prostokątną formę o wymiarach 16x22 cm wysmaruj olejem roślinnym i posyp mąką. Przechylając patelnię, rozprowadź mąkę po całej powierzchni i strząśnij jej nadmiar.
Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce semolinę połączyć z cukrem zwykłym i waniliowym, wlać kefir i wymieszać. Pozostawić na 10 minut, aby semolina spęczniała.
Mąkę połączyć z masą kefirową, wlać olej roślinny i dokładnie wymieszać trzepaczką. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji podobnej do gęstej śmietany.
Sortuj jagody, usuwaj gałązki, liście i działki. Umieść jagody na durszlaku, opłucz i pozwól wodzie spłynąć. Rozłóż jagody na ręczniku i osusz. Przełóż do miski, dodaj skrobię i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie uszkodzić jagód.
Połowę ciasta włóż do przygotowanej formy. Na wierzchu równomiernie rozłóż jagody. Dodać resztę ciasta i wygładzić silikonową szpatułką. Jagody powinny być całkowicie pokryte ciastem.
Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i piecz przez 40 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem – wbijamy go w środek ciasta i wyjmujemy. Jeśli na szpikulcu nie pozostało już ciasta, ciasto jest gotowe. W razie potrzeby piecz ciasto przez kolejne 5-7 minut.
Wyjmij formę z ciastem, przełóż ją na deskę i odstaw na 10 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie, ostrożnie przekładamy je na talerz i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku