MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ciasto z jagodami i bezą na górze

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ciasto z jagodami i bezą na górze

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasto z bezą i jagodami pod każdym względem nie ustępuje deserowi z najlepszych cukierni! Wszystko w nim jest idealne – od spodu chrupiącej skórki z kruchego ciasta kruchego po rozpływającą się w ustach bezę, która swoją delikatną konsystencją uzupełnia świeże jagody. Aby masa białkowa zamieniła się w właściwą bezę należy spełnić kilka prostych warunków. Najpierw możliwie ostrożnie oddziel białka od żółtek – kropla żółtka wpadająca do miski z białkami może zredukować Twój wysiłek do zera. Po drugie, przygotuj ciasto w temperaturze nie wyższej niż 150 ℃, aby beza miała czas dopiec się w środku i nie za bardzo przyrumieniła się na wierzchu.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Mąka - 250 g

2.

Masło do wysmarowania formy - 150 g

3.

Cukier puder - 100 g

4.

Żółtko jaja - 3 szt.

5.

Kwaśna śmietana - 3 łyżka

6.

Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

7.

Jagody - 400 g

8.

Cukier puder - 100 g

9.

Białko jaja na twardo - 3 szt.

10.

Masło do wysmarowania formy - 30 g

11.

Mąka - 1 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

30%

Tłuszcz

208г

🍚

59%

Węglowodany

413г

🥩

11%

Białko

78г

🔥

3803

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj ciasto. Będziesz potrzebować twardego masła, więc włóż je do zamrażarki na około pół godziny. Zimne masło zetrzeć do dużej miski.

2

Krok 2

Mąkę z sodą przesiać przez drobne sito i dodać do startego masła. Za pomocą widelca lub rąk rozdrobnij mieszaninę na drobne okruchy. Staraj się wystarczająco szybko wymieszać mąkę z masłem, aby masło się nie roztopiło.

3

Krok 3

Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Białka zostaw na blacie, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej - będą potrzebne do bezy. Do miski z kruszonką maślaną dodajemy żółtka, cukier puder i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Powinno powstać miękkie ciasto, które nie klei się do rąk.

4

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 28-30 cm lub inne podobne miejsce wysmaruj masłem i posyp niewielką ilością mąki. Przechylając patelnię i uderzając o boki, rozprowadź mąkę po całej powierzchni i strząśnij jej nadmiar.

5

Krok 5

Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 1 cm, włożyć do formy, pozostawiając boki. Delikatnie dociśnij do rogów, aby nie utworzyła się w nich zbyt gruba warstwa ciasta. Ciasto często nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na 20 minut.

6

Krok 6

Sortuj jagody, usuwaj działki, gałązki i liście. Umieść je na durszlaku i spłucz zimną wodą. Rozłóż kilka ręczników papierowych na powierzchni roboczej, rozłóż jagody cienką warstwą i pozostaw do wyschnięcia.

7

Krok 7

Blaszkę z ciastem włóż na środkową półkę piekarnika i piecz ciasto przez 20 minut. Ciasto powinno lekko się zarumienić i stać się chrupiące. Wyjmij patelnię z piekarnika.

8

Krok 8

Podczas gdy spód ciasta się piecze, przygotuj nadzienie. Białka połączyć z cukrem pudrem i zacząć ubijać mikserem na średnich obrotach. Gdy cukier puder całkowicie połączy się z białkami, zwiększ prędkość do maksymalnej. Białka ubić na gęstą śnieżnobiałą masę. Zajmie to około 4-5 minut.

9

Krok 9

Przygotowane jagody włóż do miski z ubitymi białkami. Delikatnie wymieszaj silikonową lub drewnianą szpatułką. Staraj się nie deformować jagód, aby nie puściły soku.

10

Krok 10

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni. Na upieczonym cieście rozsmaruj nadzienie proteinowo-jagodowe. Wygładź powierzchnię szpatułką lub nałóż łyżką abstrakcyjne wzory, które ozdobią ciasto.

11

Krok 11

Formę z ciastem włóż z powrotem do piekarnika. Kontynuuj pieczenie ciasta przez kolejne 10-15 minut. Beza powinna stać się kremowa i lekko stwardniała z wierzchu, a w środku pozostać miękka i ciągliwa.

12

Krok 12

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie na 10-15 minut. Ostrożnie przełożyć na płaski talerz i pokroić na porcje. Wystudzone ciasto podawać z herbatą lub kawą.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone