MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Placuszki z wątróbki indyka

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Placuszki z wątróbki indyka

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Placki z wątróbki indyczej to bardzo smaczne i pożywne danie. Poza tym to po prostu magazyn przydatnych substancji! Zawierają całą gamę mikroelementów i witamin - selen, cynk, żelazo, fosfor i miedź, a także witaminy A i E oraz wszystkich przedstawicieli witamin z grupy B. Okazuje się, że w zaledwie pół godziny można przygotować prosty-- do przygotowania i wyjątkowo zdrowa, idę! Co do smaku nie powinno być nawet cienia wątpliwości – placki wątróbkowe zawsze wychodzą soczyste, różowe i apetyczne!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Wątroba z indyka - 500 g

2.

Mąka - 100 g

3.

mleko - 50 ml

4.

jajko - 1 szt.

5.

Cebula cebulowa - 1 szt.

6.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 5 łyżka

7.

Sól - do smaku

8.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

44%

Tłuszcz

193г

🍚

26%

Węglowodany

114г

🥩

30%

Białko

129г

🔥

2722

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Wątrobę włóż do głębokiej miski, zalej wodą i odstaw na 10-15 minut. Następnie odlej wodę, wątrobę umieść na durszlaku i dokładnie spłucz zimną wodą. Pozwól płynowi spłynąć lub osusz wątrobę ręcznikami papierowymi.

2

Krok 2

Wątrobę zmiel w dogodny dla siebie sposób - ubijaj blenderem zanurzeniowym na gładką masę, przepuść przez maszynkę do mięsa z drobną siatką lub po prostu drobno posiekaj nożem na desce.

3

Krok 3

Przygotowane mięso mielone włóż do miski. Mąkę przesiać przez drobne sito i dodać do mielonego mięsa. Wlać mleko i dodać jajko. Sól i dopraw mielonym pieprzem.

4

Krok 4

Mięso mielone dokładnie wymieszaj szpatułką. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na powierzchni roboczej na 15-30 minut. Z powodu pęcznienia mąki glutenowej mięso mielone stanie się lepkie.

5

Krok 5

Na patelni o średnicy 24-26 cm rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Umieść 1-2 łyżki. l. próba wątroby. Pomiędzy naleśnikami zostaw minimum 1 cm odstępu.

6

Krok 6

Nie przykrywając patelni, smaż naleśniki na średnim ogniu na złoty kolor, około 3 minut. Ostrożnie przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty.

7

Krok 7

Gotowe naleśniki układamy na płaskim talerzu w jednej warstwie. Kontynuuj gotowanie, aż ciasto wątrobowe zniknie. Podawaj naleśniki na ciepło lub na ciepło.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone