MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Szum z koreańską marchewką

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Szum z koreańską marchewką

Dodaj do planów


Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Domowa shawarma z koreańską marchewką ma bardzo wyrazisty, odważny smak, który zwykle przypadł do gustu wszystkim miłośnikom tego fast foodu. Nadzienie opiera się na indyku, a właściwie delikatnym filecie, który jest wstępnie pieczony w piekarniku (jeśli chcesz, możesz użyć kurczaka). Istota przepisu nie zaskoczy prawdziwych ekspertów w przygotowywaniu shawarmy: ptaka kroi się, łączy z przygotowanymi warzywami, koreańską marchewką i zawija w arkusz cienkiego chleba pita. Pozostaje tylko podsmażyć shawarmę na patelni grillowej, aż pojawią się apetyczne paski i podać ją na stół, ku uciesze wszystkich obecnych.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Cienki chleb pita - 2 szt.

2.

Nuggetsy z indyka Slivushki Vyazanka - 300 g

3.

Pomidory - 300 g

4.

Świeże ogórki - 200 g

5.

czerwona cebula - 100 g

6.

kapusta pekińska - 100 g

7.

Koreańskie marchewki - 100 g

8.

Liście sałaty - 6 szt.

9.

Śmietana o zawartości tłuszczu od 20% - 60 g

10.

Sos pomidorowy do spaghetti - 25 g

11.

Musztarda - 10 g

12.

Mielona papryka - ½ łyżeczka

13.

Sól - do smaku

14.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

21%

Tłuszcz

75г

🍚

61%

Węglowodany

221г

🥩

18%

Białko

64г

🔥

1846

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki shawarmy. Filet z indyka umyj i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Sól, pieprz, dopraw papryką. Filety natrzyj przyprawami.

2

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotowaną pierś z indyka ułożyć na arkuszu folii i zagiąć brzegi tak, aby powstał niewielki otwór. Wlej do niego trochę ciepłej wody (kilka łyżek stołowych). Piec 35 minut.

3

Krok 3

Filet z indyka należy lekko przestudzić w folii, aby mięso było delikatniejsze. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki shawarmy: warzywa i sałatę.

4

Krok 4

Odetnij końcówki ogórków. Owoce pokroić w podłużne plasterki, a następnie w cienkie paski. Jeśli nasiona są duże, lepiej je wyciąć wraz z częścią miąższu.

5

Krok 5

Pomidory przekrój na połówki, usuń nadmiar soku i nasiona. Pozostałą część pokroić w paski. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Można go wymieszać z sokiem z cytryny: smak shawarmy nabierze bardzo ciekawych nut.

6

Krok 6

Kapustę pekińską drobno posiekać. Połóż koreańską marchewkę na 2-3 warstwach ręczników papierowych, aby marynata wchłonęła się. Liście sałaty umyj i dobrze osusz.

7

Krok 7

Przygotuj sos shawarma z koreańską marchewką. Do miski włóż śmietanę. Dodać sos pomidorowy i musztardę. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.

8

Krok 8

Ciepły filet z indyka pokroić w paski tej samej wielkości co ogórki i pomidory. Rozłóż arkusze chleba pita na stole roboczym. Połowę każdego z nich posmaruj powstałym sosem, pozostawiając około 7 cm wolnych brzegów.

9

Krok 9

Na sosie ułożyć sałatę, cebulę, ogórki, pomidory, kapustę pekińską, marchewkę i filet z indyka. Złóż krawędzie arkuszy lawaszu do wewnątrz i zawiń nadzienie, aby wszystko było „zamknięte”.

10

Krok 10

Smażyć shawarmę i koreańską marchewkę na przemian na suchej patelni grillowej ze wszystkich stron. Na powierzchni powinny pojawić się ciemne paski. Natychmiast podawaj shawarmę.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone