MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kebab z kiełbasą

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kebab z kiełbasą

Dodaj do planów


Czas gotowania

30 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Być może przepis na domową shawarmę z kiełbasą wywoła zamieszanie wśród tych, którzy nie tolerują jakichkolwiek zmian w klasycznych kanonach, ale my twierdzimy, że taka opcja ma prawo istnieć. Tak, smak nie będzie bardzo podobny do tradycyjnego, ale wielu na pewno przypadnie do gustu. Na koniec przyznajmy, że kiełbasa to produkt, który 90% naszego społeczeństwa ma w lodówce i nierzadko jest dodawany do różnych potraw. Dlatego postanowiliśmy przeprowadzić odważny eksperyment kulinarny – z shawarmą – i zakończył się on dużym sukcesem. Kiełbasę pokrojono i usmażono na patelni, a następnie, gdy była ciepła, połączono ją ze świeżymi warzywami, posypano tartym serem, doprawiono pysznym sosem i zawinięto w chlebek pita. Wyszło znakomicie, co łatwo zobaczyć.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 15

Porcje:

1.

Cienki chleb pita - 2 szt.

2.

Gotowana kiełbasa - 200 g

3.

Świeże ogórki - 150 g

4.

Pomidory - 150 g

5.

Koreańskie klasyczne gotowe marchewki - 100 g

6.

czerwona cebula - 80 g

7.

kapusta pekińska - 80 g

8.

Liście sałaty - 6 szt.

9.

Pietruszka - 2 pęczek

10.

Czosnek - 1 ząbek

11.

Twardy ser - 100 g

12.

majonez - 60 g

13.

Sos pomidorowy do spaghetti - 60 g

14.

Olej roślinny - 1 łyżka

15.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

41%

Tłuszcz

165г

🍚

38%

Węglowodany

151г

🥩

21%

Białko

85г

🔥

2316

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki shawarmy. Ugotowaną kiełbasę najpierw pokroić w krążki, a następnie w paski. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni. Dodać kiełbasę i lekko obsmażyć ze wszystkich stron na średnim ogniu. Niech kiełbasa lekko ostygnie.

2

Krok 2

Umyj ogórki i pomidory na shawarmę i osusz. Odetnij końcówki ogórków. Najpierw pokrój owoce w długie, podłużne plasterki, a następnie w cienkie paski.

3

Krok 3

Pomidory przekrawamy na pół i usuwamy podstawy łodyg. Jeżeli w owocach jest za dużo soku i miąższu, należy je usunąć. Pozostałą część pokroić w paski.

4

Krok 4

Obierz czerwoną cebulę na shawarmę i pokrój w pierścienie. Umyj natkę pietruszki i liście sałaty i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Usuń liście z gałązek pietruszki i posiekaj je.

5

Krok 5

Kapustę pekińską drobno posiekać. Lekko wyciśnij koreańską marchewkę, aby usunąć nadmiar płynu. Twardy ser zetrzeć na grubej lub średniej tarce.

6

Krok 6

Przygotuj sos shawarma. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski. Dodać majonez i sos pomidorowy. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.

7

Krok 7

Połóż arkusze chleba pita na powierzchni roboczej. Posmaruj połowę każdego powstałego sosu, pozostawiając wolne brzegi o szerokości około 7 cm. Ułóż liście sałaty lekko nachodząc na siebie.

8

Krok 8

Na wierzchu rozłóż przygotowaną cebulę, ogórki, pomidory, pietruszkę, kapustę pekińską, marchewkę i kiełbasę. Posypać serem. Złóż krawędzie arkuszy lawaszu do wewnątrz i zawiń nadzienie, aby wszystko było „zamknięte”.

9

Krok 9

Smaż shawarmę pojedynczo na suchej patelni grillowej ze wszystkich stron, aż pojawią się paski. Natychmiast podawaj. Można osobno podać dodatkowy sos do smaku.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone