Dodaj do planów
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jak gotować pierogi z wątróbką? Opowiemy Ci szczegółowo! Najpierw oczywiście wyrabiamy ciasto z mąki, wody i jajek. Głównym zadaniem na tym etapie jest dokładne zagniecenie ciasta. Na początku będzie twardy, ale po ułożeniu stanie się bardziej miękki i elastyczny. Cóż, podczas gdy ciasto „odpoczywa”, możesz zacząć napełniać. Bierzemy dobrą wątrobę wołową, obieramy ją z folii, kroimy i smażymy razem z cebulą. Nie na długo, bo inaczej będzie za ciężko! Następnie przepuszczamy je przez maszynę do mięsa i wypełniamy krążki ciasta zgodnie z przepisem. Formujemy knedle, gotujemy je we wrzącej wodzie i na koniec smakujemy z przyjemnością!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Mąka - 500 g
Woda pitna - 230 ml
jajko - 1 szt.
Olej roślinny - 2 łyżka
Sól - ½ łyżeczka
Wątroba wołowa - 500 g
Cebula - 100 g
Olej roślinny - 2 łyżka
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
88г
🍚
Węglowodany
398г
🥩
Białko
188г
🔥
Kcal
Przygotuj ciasto na kluski. Do miski przesiej mąkę i sól. Zrób wgłębienie na środku. Wbij jajko, wlej wodę i olej roślinny.
Dokładnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Powinno stać się plastyczne i uzyskać jednorodną konsystencję (ręcznie co najmniej 10 minut). Możesz użyć miksera ze specjalnymi haczykami.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut. W tym czasie rozwinie się w nim gluten, który nie rozerwie się przy rozwałkowaniu.
Przygotuj nadzienie do pierogów. Wątrobę umyć, obrać z folii i pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę obierz, przekrój na pół, a następnie grubo posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż wątrobę razem z cebulą. Mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 8 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Ostudzoną wątrobę podsmażoną z cebulą przepuścić przez maszynę do mięsa z drobną siatką lub zmielić w robocie kuchennym z nasadką nożową. Dodaj płyn do smażenia. Dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Na stolnicę posypaną mąką wykładamy ciasto na kluski i rozwałkowujemy cienką warstwę. Za pomocą foremki do ciastek lub cienkiego szkła wycinaj koła o średnicy około 7 cm.
Umieść nadzienie wątrobowe pomiędzy krążkami ciasta. Złóż każdy na pół i zaciśnij krawędzie mokrymi dłońmi. Gotuj kluski partiami we wrzącej, osolonej wodzie (4 minuty po wyjęciu na powierzchnię).
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku