MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Rolada biszkoptowa z dżemem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Rolada biszkoptowa z dżemem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

4 godz.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Uwielbiasz bułeczki biszkoptowe z dżemem, ale sklepowe wersje nie zawsze Ci odpowiadają? Skorzystaj z prostego i jednoznacznego przepisu na ten przysmak, który pozwoli Ci go gotować idealnie i tak często, jak chcesz. Rolada okazuje się bardzo delikatna i oczywiście niezwykle smaczna. Najważniejsze jest prawidłowe przygotowanie biszkoptu, stosując sprawdzoną technologię, biorąc pod uwagę czas pieczenia w piekarniku. Szczególne piękno tego przepisu polega na tym, że różne rodzaje dżemu pozwolą za każdym razem uzyskać nowy smak, a tym samym inne doznania kulinarne.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Mąka - 60 g

2.

Cukier - 130 g

3.

Jajka - 5 szt.

4.

Skrobia kukurydziana - 20 g

5.

Sól - do smaku

6.

Gęsty dżem lub dżem - 400 g

7.

gorzka czekolada - 70 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

14%

Tłuszcz

51г

🍚

73%

Węglowodany

258г

🥩

12%

Białko

44г

🔥

1709

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj biszkopt - podstawę bułki. Aby to zrobić, podziel jajka o temperaturze pokojowej (nie przechowuj w lodówce!) na białka i żółtka, rozprowadzając je do różnych głębokich misek.

2

Krok 2

Do białek dodać szczyptę soli. Zacznij ubijać mikserem na średnich obrotach, aż mieszanina zmieni kolor na biały. Następnie stopniowo zwiększaj prędkość i ubijaj, aż utworzą się miękkie szczyty. Dodaj połowę cukru. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie sztywna piana.

3

Krok 3

W drugiej misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem mikserem na wysokich obrotach, powinniśmy uzyskać lekką puszystą masę o jednorodnej konsystencji. Upewnij się, że cukier całkowicie się rozpuścił.

4

Krok 4

Wlać masę żółtkową do białej masy. Na wierzch przesiej mąkę kukurydzianą i mąkę przez drobne sito. Za pomocą silikonowej szpatułki delikatnie wymieszaj ciasto biszkoptowe ruchami od dołu do góry.

5

Krok 5

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blachę wylewamy ciasto biszkoptowe i równomiernie rozprowadzamy za pomocą foremki do ciasta lub szerokiego noża.

6

Krok 6

Piec biszkopt około 10 minut. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, przykryj biszkopt drugim arkuszem papieru do pieczenia i ostrożnie przełóż go na blat (dla wygody możesz przykryć biszkopt dużą deską i obrócić go na nią). Ostrożnie zdejmij arkusz pergaminu, na którym był pieczony biszkopt.

7

Krok 7

Ponownie obróć ciasto na drugą stronę i usuń drugi arkusz papieru do pieczenia wraz z wierzchnią warstwą ciasta. Można go łatwo usunąć, wałkując go palcami. Niech biszkopt ostygnie. Zwiń ciasto w ciasny wałek, zawiń go w papier pergaminowy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

8

Krok 8

Aby wypełnić bułkę, możesz użyć grubego dżemu lub dżemu. Jeśli chcesz, aby był bardziej jednorodny, ubij syrop z jagodami lub owocami za pomocą blendera zanurzeniowego.

9

Krok 9

Rozwiń wystudzoną bułkę i rozsmaruj dżem lub konfiturę na powierzchni, starając się zrobić to równomiernie. Zwiń to. Należy to robić szczelnie, ale nie za ciasno, aby nadzienie nie wyciekało.

10

Krok 10

Roladę zawiń najpierw w arkusz papieru do pieczenia, a następnie w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 4 godziny. Następnie wyjmij bułkę, odwiń ją i połóż na talerzu. Rozpuść czekoladę i polej produkt cienkim strumieniem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone