Dodaj do planów
Czas przygotowania
3 godz.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przygotuj kwas chlebowy w 3 godziny? Tak, tak, to całkiem możliwe! Oczywiście jego smak będzie inny niż klasyczny, ale będzie nie mniej przyjemny. A taki kwas będzie równie orzeźwiający: doskonale ugasi pragnienie i zapewni upragniony chłód nawet w najgorętszy dzień. Dobra wiadomość dla początkujących kucharzy: przygotowanie tego napoju w domu jest bardzo proste, a potrzebne są jedynie podstawowe składniki, które można znaleźć w każdym sklepie. Najważniejszym elementem naszego przepisu na szybki kwas chlebowy jest cykoria. Nie zdziw się: to właśnie nada napojowi przyjemną, szlachetną goryczkę. I na pewno spodoba ci się ten niuans smaku.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 6
Porcje:
Woda pitna - 2.8 l
Cukier - 180 g
rodzynki - 40 g
Cykoria błyskawiczna - 3 łyżka
Suche drożdże - 1 łyżeczka
Sok cytrynowy - 2 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
1г
🍚
Węglowodany
210г
🥩
Białko
5г
🔥
Kcal
Przygotuj składniki kwasu chlebowego. Rodzynki sortuj, ale ich nie myj – mają już na sobie bakterie, które rozpoczną fermentację. Zagotuj wodę i ostudź do około 40 stopni. Wlać do 3-litrowego słoika.
Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dodać cykorię i suche drożdże. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Dodać przygotowane rodzynki. Zamknij słoik pokrywką.
Pozostaw słój w ciepłym miejscu na 3 godziny. Po tym czasie kwas przecedzić do czystego słoika przez 2 warstwy gazy. Przykryj i włóż do lodówki do czasu podania.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku