Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
2 godz.
Porcje
1
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
galaretka to tradycyjne danie
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Wołowina - 2500 g
Cebula cebulowa - 2 szt.
Marchewka - 1 szt.
Czosnek - 2 szt.
Czarny pieprz - do smaku
Liść laurowy - do smaku
żelatyna - 60 g
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
322г
🍚
Węglowodany
136г
🥩
Białko
547г
🔥
Kcal
Umyte mięso włóż do dużego garnka (8 litrów), zalej całkowicie wodą i zagotuj. Gdy pojawi się piana (nie jest nam potrzebny jej smak) całkowicie odlej wodę. Następnie na patelnię wlać czystą zimną wodę, włożyć mięso i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz temperaturę. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Usuwamy pianę, aby bulion był czysty i przezroczysty.
Następnie dodaj całą cebulę, marchewkę, ziarna pieprzu. Gotuj przez około 4-5 godzin na małym ogniu pod przykryciem. Należy upewnić się, że bulion nie zagotuje się mocno, w przeciwnym razie się zagotuje, a my potrzebujemy bogatego bulionu (od tego zależy smak galaretki).
Dodać sól, liść laurowy, grubo posiekany czosnek. Gotuj przez kolejne 1,5 godziny, aby mięso dobrze odeszło od kości
Wyłącz ogień, pozwól bulionowi trochę ostygnąć. Zdobądź mięso. Nie będziemy potrzebować kości i warzyw.
Bulion przecedź przez sito. Doprawiamy według potrzeby solą i pieprzem (bulion powinien być lekko przesolony).
Dodać szybko rozpuszczającą się żelatynę (zgodnie z instrukcją), wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Postaw garnek na ogniu, zagotuj bulion. Ale nie gotuj, bo bulion nie stwardnieje!
Mięso pokroić na małe kawałki, odcinając folie.
Pieprz, doprawić solą według uznania i ewentualnie drobno posiekanym czosnkiem (ja dodałam do bulionu w trakcie gotowania). Do mięsa wlać także odrobinę bulionu. Mieszać
Mięso wyłożyć do formy (około 1/3 formy), spłaszczyć. Włóż formy do lodówki i pozwól, aby mięso trochę stwardniało.
Następnie zalać mięso ciepłym bulionem, wstawić do lodówki do całkowitego stwardnienia.
Wędliny wołowe gotowe! Galaretkę można podawać z musztardą, chrzanem i innymi sosami. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku