MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zimne nogi

Danya

@quaqua

Trudność: Łatwa

1 Porcje

4.5

2

Dodaj do planów


Zimne nogi

Dodaj do planów


Czas przygotowania

1 godz.

Czas gotowania

2 godz.

Porcje

1

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

galaretka to tradycyjne danie

М'ясне

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Wołowina - 2500 g

2.

Cebula cebulowa - 2 szt.

3.

Marchewka - 1 szt.

4.

Czosnek - 2 szt.

5.

Czarny pieprz - do smaku

6.

Liść laurowy - do smaku

7.

żelatyna - 60 g

8.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

32%

Tłuszcz

322г

🍚

14%

Węglowodany

136г

🥩

54%

Białko

547г

🔥

5551

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 1 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Umyte mięso włóż do dużego garnka (8 litrów), zalej całkowicie wodą i zagotuj. Gdy pojawi się piana (nie jest nam potrzebny jej smak) całkowicie odlej wodę. Następnie na patelnię wlać czystą zimną wodę, włożyć mięso i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz temperaturę. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Usuwamy pianę, aby bulion był czysty i przezroczysty.

2

Krok 2

Następnie dodaj całą cebulę, marchewkę, ziarna pieprzu. Gotuj przez około 4-5 godzin na małym ogniu pod przykryciem. Należy upewnić się, że bulion nie zagotuje się mocno, w przeciwnym razie się zagotuje, a my potrzebujemy bogatego bulionu (od tego zależy smak galaretki).

3

Krok 3

Dodać sól, liść laurowy, grubo posiekany czosnek. Gotuj przez kolejne 1,5 godziny, aby mięso dobrze odeszło od kości

4

Krok 4

Wyłącz ogień, pozwól bulionowi trochę ostygnąć. Zdobądź mięso. Nie będziemy potrzebować kości i warzyw.

5

Krok 5

Bulion przecedź przez sito. Doprawiamy według potrzeby solą i pieprzem (bulion powinien być lekko przesolony).

6

Krok 6

Dodać szybko rozpuszczającą się żelatynę (zgodnie z instrukcją), wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Postaw garnek na ogniu, zagotuj bulion. Ale nie gotuj, bo bulion nie stwardnieje!

7

Krok 7

Mięso pokroić na małe kawałki, odcinając folie.

8

Krok 8

Pieprz, doprawić solą według uznania i ewentualnie drobno posiekanym czosnkiem (ja dodałam do bulionu w trakcie gotowania). Do mięsa wlać także odrobinę bulionu. Mieszać

9

Krok 9

Mięso wyłożyć do formy (około 1/3 formy), spłaszczyć. Włóż formy do lodówki i pozwól, aby mięso trochę stwardniało.

10

Krok 10

Następnie zalać mięso ciepłym bulionem, wstawić do lodówki do całkowitego stwardnienia.

11

Krok 11

Wędliny wołowe gotowe! Galaretkę można podawać z musztardą, chrzanem i innymi sosami. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Zupa jarzynowa z serem topionym na bulionie z kurczaka

Дарина Сіліна

2088

Kcal

102

Białko

73

Tłuszcz

265

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone