Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
16
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kotleciki z kurczaka smażone na wodzie bez ani jednej kropli oleju.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Pierś z kurczaka - 1600 g
Marchewka - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbek
Sól - do smaku
Jajka - 2 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
33г
🍚
Węglowodany
8г
🥩
Białko
382г
🔥
Kcal
Filet z kurczaka, cebulę, marchewkę, kapustę i czosnek zmiel w maszynce do mięsa.
Do posiekanych produktów dodaj sól i jajka. Dodałem 2 jajka. Mieszamy na jednorodną masę mieloną.
Do garnka wlej wodę tak, aby ledwo zakrywała dno, włącz kuchenkę na średnim ogniu i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć.
Uformowane kotlety wrzucamy do wrzątku i smażymy w wodzie po 10 minut z obu stron, ja smażyłam na złoty kolor. Gdy kotlety nie są jeszcze gotowe, dodaj wrzącą wodę, aby sok z kotletów się nie przypalił. Jeśli kotlety wydają się bardzo miękkie i rzadkie, można dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut, aby gluten zawarty w mące zadziałał. Ja nie dodawałam, bo kotlety same się sklejały podczas gotowania.
Kotlety we własnym soku są gotowe! Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku