Dodaj do planów
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ciasto z czerwonego aksamitu
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 15
Porcje:
Jajka - 3 szt.
Cukier - 250 g
Mąka - 350 g
Soda - 1 łyżeczka
Barwnik spożywczy - 1 łyżeczka
Kefir - 300 ml
Ocet jabłkowy - 1 łyżka
Skrobia - 1 łyżka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Olej słonecznikowy - do smaku
Ocet - do smaku
Ciężki krem - 160 ml
Cukier puder - 80 g
Skórki z cytryny - do smaku
Ser topiony - 800 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
443г
🍚
Węglowodany
647г
🥩
Białko
116г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 170°C i wyłóż 20-centymetrowe naczynie do pieczenia papierem pergaminowym.
W robocie kuchennym lub misce miksera ubijaj jajka z cukrem, aż będą puszyste, które podwoją swoją objętość, około 3-5 minut.
Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i barwnik spożywczy i dobrze wymieszaj, aż masa będzie gładka.
Dodać kefir i olej i ubijać na niskich obrotach. Na koniec dodać ocet, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut, w zależności od mocy piekarnika.
Gotowość sprawdzamy wykałaczką i pozwalamy ciastu całkowicie ostygnąć w formie.
Odetnij nierówną górną część ciasta i zmiel ją do późniejszego wykorzystania.
Ciasto przekrój na trzy warstwy i złóż ciasto: wyłóż dolną warstwę na talerz, posmaruj kremem, następnie ułóż drugą warstwę i powtórz z większą ilością kremu, następnie ułóż trzecią warstwę i przykryj wierzch i boki ciasta pozostały krem.
Posyp ciasto bułką tartą i włóż do lodówki na kilka godzin lub na noc. Smacznego!
Ubij serek śmietankowy, śmietankę i cukier puder, aż masa będzie gęsta i jednorodna.
Dodaj sok i skórkę z cytryny lub limonki i dobrze wymieszaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku