Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Shurpa jagnięca z warzywami
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 2
Porcje:
Gotowana jagnięcina - 500 g
Khmeli-suneli - 1 szczypta
Porcje:
🥓
Tłuszcz
107г
🍚
Węglowodany
0г
🥩
Białko
123г
🔥
Kcal
500 g jagnięciny pokroić na duże kawałki. Do gotowania lepiej wybrać miękką część mięsa.
Obierz 3 ziemniaki, 1 marchewkę i 1 cebulę, wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę. Jeśli masz małego ziemniaka, pokrój go na 4 części, jeśli jest średni, możesz pokroić go na 6. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w ten sam sposób.
Do kociołka lub patelni z grubym dnem wlać 50 ml oleju słonecznikowego i najpierw włożyć cebulę i marchewkę, smażyć kilka minut, aż cebula będzie miękka.
Dodaj jagnięcinę i smaż, aż pojawi się jasnozłota skórka. Dodać sól i pieprz do smaku, dodać szczyptę chmielu suneli. Zalać 1 litrem zimnej wody i gotować 30 minut po zagotowaniu na małym ogniu.
Na koniec włóż kawałki słodkiej papryki, 1 łyżka. l. koncentrat pomidorowy i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Podawaj shurpę z posiekaną świeżą kolendrą.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku