PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
4.0
1
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kawałki kurczaka są smażone, a następnie duszone w sosie, co daje bardzo smaczne danie!
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Pierś z kurczaka - 461 g
Curry - 2 g
Mąka pszenna premium - 24 g
Masło chłopskie niesolone 72,5% - 27 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
29г
🍚
Węglowodany
19г
🥩
Białko
112г
🔥
Kcal
Musisz przygotować wszystkie składniki.
W misce wymieszaj mąkę z papryką, curry, ziołami prowansalskimi i solą.
Filet z kurczaka pokroić w paski. Następnie do miski z mąką dodać kurczaka i wszystko dobrze wymieszać.
Rozgrzej patelnię z masłem, połóż na niej kurczaka, smaż przez 7-10 minut i przełóż na talerz.
Posiekaną cebulę i czosnek włóż na pustą patelnię i smaż przez 2 minuty na oleju roślinnym (1 łyżka stołowa)
Dodaj posiekane pieczarki do cebuli i czosnku i smaż na oleju roślinnym (1 łyżka) przez 5-7 minut
W międzyczasie do pozostałej mąki z przyprawami dodać 200 ml wody, musztardę i śmietanę z majonezem (można użyć jednej 100 gramów śmietany), wymieszać na gładką masę.
Do pieczarek dodajemy przygotowaną mieszankę, mieszamy i dusimy kolejne 2 minuty
Następnie ułóż smażonego kurczaka, zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5-7 minut, voila, kurczak jest gotowy w sosie śmietanowo-musztardowym z grzybami. Smacznego.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku