Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz. 40 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
32
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Tradycyjne danie kuchni Mari i Vyatki. W odróżnieniu od pierogów przyrządza się je z mąki żytniej. Nie są rzeźbione, ale tkane. Ponieważ ciasto nie zawiera glutenu, należy poćwiczyć ich wyrabianie. Moje jest w całości zrobione z mąki żytniej.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Twarożek 5% - 400 g
Mąka żytnia siemienna - 300 g
Jajko przepiórcze - 42 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
30г
🍚
Węglowodany
209г
🥩
Białko
95г
🔥
Kcal
Przygotuj jedzenie. Umyj jajka, przetrzyj twarożek przez sito. Usuń skórkę z jednej cytryny.
Twarożek wymieszać z jajkami, dodać słodzik, ja użyłam 4 tabletek Milford, skórkę z cytryny, wanilinę. Mieszać.
Wymieszać mąkę, śmietanę, 4 jajka przepiórcze i zagnieść ciasto. Dobrze jest to zrobić w plastikowym pojemniku. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodzić od brzegów naczynia. Pozostawiamy „odpocząć” pod miską na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto. Wytnij koła. Dalszy proces przypomina robienie pierogów. Umieść nadzienie na środku i zrób warkocz w kształcie półksiężyca od jednego rogu do drugiego.
Gotuj we wrzącej wodzie przez 7 minut, nakłuj wyjątkowy produkt, ponieważ ciasto nie oddziela się od nadzienia, nawet jeśli w ich produkcji występują błędy w postaci dziur. Podawać natychmiast na gorąco. Smacznego.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku