PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
3.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
2 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Łatwy i prosty przysmak z mrożonych jagód. Nie poddawane są obróbce termicznej, dzięki czemu zachowują swój smak i letni aromat. Suplementy żelatyny (źródło kolagenu) w swoim składzie poprawiają stan kości, ruchomość stawów, przynoszą ulgę w zapaleniu stawów. Żelatyna jest także źródłem białka, korzystnie wpływa na procesy metaboliczne oraz pomaga poprawić funkcjonowanie mózgu, mięśni i układu nerwowego. Żelatyna pomaga schudnąć, ponieważ tłumi głód. Ale nie daj się zbytnio ponieść emocjom. Nadmiar żelatyny w diecie stwarza warunki do powstawania kamieni szczawianowych (z soli kwasu szczawiowego), co prowadzi do kamicy moczowej i kamicy żółciowej. Nadmiar żelatyny zwiększa krzepliwość krwi, co jest przeciwwskazane przy miażdżycy i skłonności do zakrzepowego zapalenia żył.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Czarna porzeczka - 150 g
Brusznica - 150 g
nasiona Chia - 20 g
Jadalna żelatyna - 30 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
8г
🍚
Węglowodany
34г
🥩
Białko
32г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki. Wziąłem mrożone jagody, ale możesz wziąć dowolne, mogą być świeże. Najlepiej wybrać żelatynę w proszku.
Zmiel mrożone jagody w blenderze. Dodaj słodzik.
Umieść nasiona ignamu w puree jagodowym.
Pozostawić do spęcznienia do czasu przygotowania żelatyny.
Zalać żelatynę przegotowaną zimną wodą. Proporcja to trzy łyżki wody na jedną łyżkę żelatyny. Pozostaw na 20-30 minut.
Spęcznioną masę żelatyny należy stopić w łaźni wodnej, aż będzie gładka i płynna. Aby to zrobić, na patelnię wlewa się gorącą wodę, w której umieszcza się pojemnik z żelatyną. Patelnię umieszcza się na średnim ogniu. Aby całkowicie się rozpuścić, wystarczy podgrzać żelatynę przez 5-10 minut. W takim przypadku należy stale mieszać, aby masa pozostała jednorodna. Ważne jest, aby żelatyna się nie zagotowała – w przeciwnym razie straci swoje właściwości wiążące.
Delikatnie wymieszaj zimną, ostudzoną masę roztopionej żelatyny z puree jagodowym. Wlać do foremek. Lepiej jest użyć foremek silikonowych, najłatwiej jest usunąć z nich galaretkę. Jeśli są wykonane z żelaza, posmaruj je lekko lodowatym masłem.
Pozostawić do stwardnienia w lodówce na 1-2 godziny. Następnie wyjmij z foremek i podawaj jako osobne danie.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku