MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Przekąska z ciasta francuskiego z tuńczykiem z puszki, ogórkiem i serkiem śmietankowym

Дарина Сіліна

PREMIUM

@SilinaDarina

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Przekąska z ciasta francuskiego z tuńczykiem z puszki, ogórkiem i serkiem śmietankowym

Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

4

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Przekąski na świąteczny noworoczny stół

  • Wypieki z ciasta francuskiego

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Dziś w menu prosta i smaczna przekąska - apetyczne mini-bułeczki z nadzieniem z tuńczyka z puszki, świeżego ogórka i serka śmietankowego. Taką apetyczną potrawę bardzo łatwo można przygotować w krótkim czasie, ponieważ jako podstawę będziemy używać gotowego ciasta francuskiego. Moim zdaniem, to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek, wychodzi delikatnie, smacznie i sycąco. Chrupiące ciasto francuskie doskonale łączy się z delikatnym nadzieniem z tuńczyka z puszki i serka śmietankowego. Soczysty ogórek nadaje przekąsce świeżej nuty.

Консервований тунець Листкове тістоЗакуска із листкового тіста Закуска із листкового тіста з консервованим тунцем

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Ciasto francuskie bez drożdży - 500 g

2.

Tuńczyk w puszce - 1 słoik

3.

Ser topiony - 100 g

4.

Ogórek - 1 szt.

5.

Duże jaja kurze - 3 szt.

6.

Por - ½ pęczek

7.

Sól - ⅕ łyżeczka

8.

Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka

9.

Wędzona mielona papryka - ⅕ łyżeczka

10.

Sezam - ½ łyżeczka

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

39%

Tłuszcz

146г

🍚

43%

Węglowodany

158г

🥩

18%

Białko

67г

🔥

2237

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 4 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Ciasto francuskie bez drożdży wyjmij wcześniej z zamrażarki, aby się rozmroziło i stało się elastyczne.

Ciasto francuskie bez drożdży wyjmij wcześniej z zamrażarki, aby się rozmroziło i stało się elastyczne.
2

Krok 2

Na oprószonej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj wałkiem ciasto na placek o grubości 5-7 mm. Za pomocą wykrawaczki do ciastek wytnij z ciasta kółka o średnicy 5 cm.

Na oprószonej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj wałkiem ciasto na placek o grubości 5-7 mm. Za pomocą wykrawaczki do ciastek wytnij z ciasta kółka o średnicy 5 cm.
3

Krok 3

Ułóż przygotowane kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkiej odległości od siebie. Posmaruj krążki z ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem, posyp nasionami sezamu.

Ułóż przygotowane kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkiej odległości od siebie. Posmaruj krążki z ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem, posyp nasionami sezamu.
4

Krok 4

Umieść przygotowane elementy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15-20 minut. W tym czasie krążki ciasta powinny się zarumienić i zwiększyć objętość. Ostudź je do temperatury pokojowej.

Umieść przygotowane elementy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15-20 minut. W tym czasie krążki ciasta powinny się zarumienić i zwiększyć objętość. Ostudź je do temperatury pokojowej.
5

Krok 5

W międzyczasie przygotuj farsz. Pozostałe dwa jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Świeży ogórek umyj, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę, dodaj do jajek. Zieloną cebulkę umyj, pokrój w cienkie krążki, dodaj do farszu.

W międzyczasie przygotuj farsz. Pozostałe dwa jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Świeży ogórek umyj, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę, dodaj do jajek. Zieloną cebulkę umyj, pokrój w cienkie krążki, dodaj do farszu.
6

Krok 6

Z tuńczyka w puszce odlej płyn, dodaj rybę do farszu razem z serkiem śmietankowym. Posól mieszankę do smaku, dopraw przyprawami. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Z tuńczyka w puszce odlej płyn, dodaj rybę do farszu razem z serkiem śmietankowym. Posól mieszankę do smaku, dopraw przyprawami. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
7

Krok 7

Każdą mini bułeczkę z ciasta francuskiego przekrój nożem wzdłuż, nie przecinając wyrobu do końca. Napełnij mini bułeczki gotowym nadzieniem.

Każdą mini bułeczkę z ciasta francuskiego przekrój nożem wzdłuż, nie przecinając wyrobu do końca. Napełnij mini bułeczki gotowym nadzieniem.
8

Krok 8

Podawaj przekąskę od razu po przygotowaniu, póki ciasto pozostaje chrupiące. Smacznego!

Podawaj przekąskę od razu po przygotowaniu, póki ciasto pozostaje chrupiące. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Pikantne śliwki: Magiczna uczta z nutami porto

Дана

492

Kcal

3

Białko

1

Tłuszcz

49

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone