PREMIUM
@SilinaDarina
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
4
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Dziś w menu prosta i smaczna przekąska - apetyczne mini-bułeczki z nadzieniem z tuńczyka z puszki, świeżego ogórka i serka śmietankowego. Taką apetyczną potrawę bardzo łatwo można przygotować w krótkim czasie, ponieważ jako podstawę będziemy używać gotowego ciasta francuskiego. Moim zdaniem, to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek, wychodzi delikatnie, smacznie i sycąco. Chrupiące ciasto francuskie doskonale łączy się z delikatnym nadzieniem z tuńczyka z puszki i serka śmietankowego. Soczysty ogórek nadaje przekąsce świeżej nuty.
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Ciasto francuskie bez drożdży - 500 g
Tuńczyk w puszce - 1 słoik
Ser topiony - 100 g
Ogórek - 1 szt.
Duże jaja kurze - 3 szt.
Por - ½ pęczek
Sól - ⅕ łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka
Wędzona mielona papryka - ⅕ łyżeczka
Sezam - ½ łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
146г
🍚
Węglowodany
158г
🥩
Białko
67г
🔥
Kcal
Ciasto francuskie bez drożdży wyjmij wcześniej z zamrażarki, aby się rozmroziło i stało się elastyczne.
Na oprószonej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj wałkiem ciasto na placek o grubości 5-7 mm. Za pomocą wykrawaczki do ciastek wytnij z ciasta kółka o średnicy 5 cm.
Ułóż przygotowane kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkiej odległości od siebie. Posmaruj krążki z ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem, posyp nasionami sezamu.
Umieść przygotowane elementy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15-20 minut. W tym czasie krążki ciasta powinny się zarumienić i zwiększyć objętość. Ostudź je do temperatury pokojowej.
W międzyczasie przygotuj farsz. Pozostałe dwa jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Świeży ogórek umyj, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę, dodaj do jajek. Zieloną cebulkę umyj, pokrój w cienkie krążki, dodaj do farszu.
Z tuńczyka w puszce odlej płyn, dodaj rybę do farszu razem z serkiem śmietankowym. Posól mieszankę do smaku, dopraw przyprawami. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Każdą mini bułeczkę z ciasta francuskiego przekrój nożem wzdłuż, nie przecinając wyrobu do końca. Napełnij mini bułeczki gotowym nadzieniem.
Podawaj przekąskę od razu po przygotowaniu, póki ciasto pozostaje chrupiące. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku