MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Sałatka z szynką, smażonymi pieczarkami i ananasem

Дарина Сіліна

PREMIUM

@SilinaDarina

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Sałatka z szynką, smażonymi pieczarkami i ananasem

Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

35 min.

Porcje

4

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Sałatki z serem

  • Przepisy na sałatki

  • Sałatki z majonezem

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Przygotuj na święta bardzo smaczną i sycącą sałatkę z szynką, smażonymi pieczarkami i konserwowanymi ananasami. Ja podawałam sałatkę w salaterkach, to wygląda bardzo pięknie. Można ją również formować w szerokich kieliszkach lub za pomocą pierścienia do formowania potraw. Dzięki ananasom sałatka jest delikatna i soczysta. Szynka i twardy ser sprawiają, że danie jest pożywne, a smażone z cebulą pieczarki nadają sałatce pikantną nutę. Wychodzi smacznie, jasno i apetycznie, koniecznie spróbuj!

Салат з ананасамиСалат з печерицямиСалат з шинкоюСалат з грибами

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

szynka - 250 g

2.

Ananasy konserwowe - 300 g

3.

Świeże pieczarki - 350 g

4.

Cebula - 1 szt.

5.

Jaja kurze C1 - 3 szt.

6.

Ser - 150 g

7.

Rafinowany olej roślinny - 30 ml

8.

Majonez prowansalski - 75 g

9.

Sól - ½ łyżeczka

10.

Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka

11.

Świeża pietruszka - 0.3 pęczek

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

53%

Tłuszcz

200г

🍚

19%

Węglowodany

73г

🥩

27%

Białko

103г

🔥

2297

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 4 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę, przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Mieszając, podsmaż warzywa na średnim ogniu do złotego odcienia.

Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę, przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Mieszając, podsmaż warzywa na średnim ogniu do złotego odcienia.
2

Krok 2

Świeże pieczarki umyj, pokrój w paski. Dodaj grzyby na patelnię do cebuli.

Świeże pieczarki umyj, pokrój w paski. Dodaj grzyby na patelnię do cebuli.
3

Krok 3

Wymieszaj, smaż dalej składniki razem do gotowości. Pod koniec gotowania dodaj sól i czarny mielony pieprz do smaku. Ostudź pieczarki z cebulą do temperatury pokojowej.

Wymieszaj, smaż dalej składniki razem do gotowości. Pod koniec gotowania dodaj sól i czarny mielony pieprz do smaku. Ostudź pieczarki z cebulą do temperatury pokojowej.
4

Krok 4

Wyłóż grzyby z cebulą do salaterek. Na wierzch nałóż cienką siateczkę z majonezu.

Wyłóż grzyby z cebulą do salaterek. Na wierzch nałóż cienką siateczkę z majonezu.
5

Krok 5

Szynkę pokrój w słomkę, wyłóż na pieczarki. Posmaruj tę warstwę sałatki niewielką ilością majonezu.

Szynkę pokrój w słomkę, wyłóż na pieczarki. Posmaruj tę warstwę sałatki niewielką ilością majonezu.
6

Krok 6

Ugotuj jajka na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż starte jajka do sałatki, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Na wierzchu nanieś cienką siateczkę z majonezu.

Ugotuj jajka na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż starte jajka do sałatki, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Na wierzchu nanieś cienką siateczkę z majonezu.
7

Krok 7

Twardy ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ułóż na wierzchu ugotowanych jajek. Posmaruj warstwę sera niewielką ilością sosu.

Twardy ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ułóż na wierzchu ugotowanych jajek. Posmaruj warstwę sera niewielką ilością sosu.
8

Krok 8

Odsącz ananasy w puszce z syropu, pokrój na kawałki i wyłóż na wierzch sałatki.

Odsącz ananasy w puszce z syropu, pokrój na kawałki i wyłóż na wierzch sałatki.
9

Krok 9

Przykryj gotową sałatkę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Przykryj gotową sałatkę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
10

Krok 10

Przed podaniem udekoruj świąteczne danie zieloną pietruszką. Smacznego!

Przed podaniem udekoruj świąteczne danie zieloną pietruszką. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i kukurydzą

Дарина Сіліна

428

Kcal

6

Białko

27

Tłuszcz

50

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone