PREMIUM
@SilinaDarina
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
35 min.
Porcje
4
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przygotuj na święta bardzo smaczną i sycącą sałatkę z szynką, smażonymi pieczarkami i konserwowanymi ananasami. Ja podawałam sałatkę w salaterkach, to wygląda bardzo pięknie. Można ją również formować w szerokich kieliszkach lub za pomocą pierścienia do formowania potraw. Dzięki ananasom sałatka jest delikatna i soczysta. Szynka i twardy ser sprawiają, że danie jest pożywne, a smażone z cebulą pieczarki nadają sałatce pikantną nutę. Wychodzi smacznie, jasno i apetycznie, koniecznie spróbuj!
Wszystkich składników: 11
Porcje:
szynka - 250 g
Ananasy konserwowe - 300 g
Świeże pieczarki - 350 g
Cebula - 1 szt.
Jaja kurze C1 - 3 szt.
Ser - 150 g
Rafinowany olej roślinny - 30 ml
Majonez prowansalski - 75 g
Sól - ½ łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka
Świeża pietruszka - 0.3 pęczek
Porcje:
🥓
Tłuszcz
200г
🍚
Węglowodany
73г
🥩
Białko
103г
🔥
Kcal
Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę, przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Mieszając, podsmaż warzywa na średnim ogniu do złotego odcienia.
Świeże pieczarki umyj, pokrój w paski. Dodaj grzyby na patelnię do cebuli.
Wymieszaj, smaż dalej składniki razem do gotowości. Pod koniec gotowania dodaj sól i czarny mielony pieprz do smaku. Ostudź pieczarki z cebulą do temperatury pokojowej.
Wyłóż grzyby z cebulą do salaterek. Na wierzch nałóż cienką siateczkę z majonezu.
Szynkę pokrój w słomkę, wyłóż na pieczarki. Posmaruj tę warstwę sałatki niewielką ilością majonezu.
Ugotuj jajka na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż starte jajka do sałatki, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Na wierzchu nanieś cienką siateczkę z majonezu.
Twardy ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ułóż na wierzchu ugotowanych jajek. Posmaruj warstwę sera niewielką ilością sosu.
Odsącz ananasy w puszce z syropu, pokrój na kawałki i wyłóż na wierzch sałatki.
Przykryj gotową sałatkę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Przed podaniem udekoruj świąteczne danie zieloną pietruszką. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku