MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Naleśnikowy tort z twarogiem i żurawiną pieczony w piekarniku

Эмилия

@emilyozerova

Trudność: Łatwa

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Naleśnikowy tort z twarogiem i żurawiną pieczony w piekarniku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

1 godz. 15 min.

Porcje

10

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Desery z sera

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Przygotuj ten pyszny tort naleśnikowy z delikatnym nadzieniem twarogowym i słodko-kwaśną żurawiną w swoim własnym domu! Ten tort to idealny wybór na przytulny rodzinny podwieczorek. Poczuj aromat świeżych wypieków i rozkoszuj się harmonijnym połączeniem smaków!

ВыпеканиеЖарениеРусская кухняПолдникВыпечкаЧаепитиеблиныПирогДуховкаТорт блинныйВегетарианствомасленицана праздничный столДесертово-лактоПП / Правильное / Сбалансированное питаниеВыпечка - десерт

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 17

Porcje:

1.

Wanilina - 1 szczypta

2.

Śmietana 12% - ½ szklanka

3.

Cukier - 2 łyżka

4.

Żurawina - 15 szt.

5.

Masło - 50 g

8

Dla ciasta:

1.

jajko - 3 szt.

2.

Cukier - 2 łyżka

3.

Kefir 1% - 300 ml

4.

Mąka - 1.5 szklanka

5.

Woda - 200 ml

6.

Soda kremowa - 1 łyżeczka

7.

Sól - do smaku

8.

Olej roślinny - 3 łyżka

4

Dla nadzienia:

1.

Twarożek 0,1% - 500 g

2.

Cukier - 4 łyżka

3.

jajko - 2 szt.

4.

Żurawina - 100 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

18%

Tłuszcz

111г

🍚

59%

Węglowodany

371г

🥩

23%

Białko

142г

🔥

3044

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Ubij dwa jajka z cukrem, solą i waniliną na puszystą masę. Stopniowo wlewaj cienkim strumieniem kefir, cały czas ubijając.

Ubij dwa jajka z cukrem, solą i waniliną na puszystą masę. Stopniowo wlewaj cienkim strumieniem kefir, cały czas ubijając.
2

Krok 2

Delikatnie wsyp przesianą mąkę i sodę, dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek. Pozwól ciastu trochę odpocząć, aby poprawić jego konsystencję.

Delikatnie wsyp przesianą mąkę i sodę, dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek. Pozwól ciastu trochę odpocząć, aby poprawić jego konsystencję.
3

Krok 3

Stopniowo wlewaj cienkim strumieniem gorącą wodę do ciasta, jednocześnie ciągle mieszając. To nada naleśnikom szczególną delikatność. Pozostaw ciasto do odstania na 15-20 minut.

Stopniowo wlewaj cienkim strumieniem gorącą wodę do ciasta, jednocześnie ciągle mieszając. To nada naleśnikom szczególną delikatność. Pozostaw ciasto do odstania na 15-20 minut.
4

Krok 4

Delikatnie wlej olej roślinny, płynnie mieszając, aby równomiernie rozprowadził się w cieście.

Delikatnie wlej olej roślinny, płynnie mieszając, aby równomiernie rozprowadził się w cieście.
5

Krok 5

Piecz cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem. Każdy naleśnik delikatnie smaruj roztopionym masłem klarowanym. Ułóż naleśniki w stos na pięknym talerzu.

Piecz cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem. Każdy naleśnik delikatnie smaruj roztopionym masłem klarowanym. Ułóż naleśniki w stos na pięknym talerzu.
6

Krok 6

Dokładnie przetrzyj twaróg przez drobne sito, aby nadać mu puszystą teksturę. Ubij go z jajkami i cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dokładnie przetrzyj twaróg przez drobne sito, aby nadać mu puszystą teksturę. Ubij go z jajkami i cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji.
7

Krok 7

Dokładnie przebierz żurawinę, umyj i osusz. Kilka jagód odłóż do dekoracji, resztę delikatnie rozgnieć tłuczkiem. Połącz masę twarogową z żurawiną, delikatnie wymieszaj.

Dokładnie przebierz żurawinę, umyj i osusz. Kilka jagód odłóż do dekoracji, resztę delikatnie rozgnieć tłuczkiem. Połącz masę twarogową z żurawiną, delikatnie wymieszaj.
8

Krok 8

Roztrzep pozostałe jajko trzepaczką, aby uzyskać smarowidło wiążące. Wysmaruj formę masłem. Wyłóż na dno formy 5 naleśników na zakładkę, dokładnie smarując miejsca styku jajkiem.

Roztrzep pozostałe jajko trzepaczką, aby uzyskać smarowidło wiążące. Wysmaruj formę masłem. Wyłóż na dno formy 5 naleśników na zakładkę, dokładnie smarując miejsca styku jajkiem.
9

Krok 9

Delikatnie wyłóż część twarogowego nadzienia na naleśniki, a następnie przykryj całym naleśnikiem. Powtarzaj warstwy, aż skończy się nadzienie. Na wierzchu powinno być nadzienie. Delikatnie przykryj nadzienie zwisającymi brzegami naleśników, smarując łączenia. Posmaruj wierzch jajkiem, połóż jeszcze jeden naleśnik i również go posmaruj. Wstaw do piekarnika, uprzednio rozgrzanego do 180 stopni, na 12-15 minut.

Delikatnie wyłóż część twarogowego nadzienia na naleśniki, a następnie przykryj całym naleśnikiem. Powtarzaj warstwy, aż skończy się nadzienie. Na wierzchu powinno być nadzienie. Delikatnie przykryj nadzienie zwisającymi brzegami naleśników, smarując łączenia. Posmaruj wierzch jajkiem, połóż jeszcze jeden naleśnik i również go posmaruj. Wstaw do piekarnika, uprzednio rozgrzanego do 180 stopni, na 12-15 minut.
10

Krok 10

Lekko ostudź gotowy tort naleśnikowy. Śmietanę w temperaturze pokojowej ubij z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Wyłóż krem na tort, udekoruj soczystymi jagodami żurawiny i podawaj do stołu!

Lekko ostudź gotowy tort naleśnikowy. Śmietanę w temperaturze pokojowej ubij z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Wyłóż krem na tort, udekoruj soczystymi jagodami żurawiny i podawaj do stołu!
11

Krok 11

Rozkoszuj się wybornym smakiem tortu naleśnikowego, serwując go do herbaty lub kawy, pokrojonego na porcje. Smacznego!

Rozkoszuj się wybornym smakiem tortu naleśnikowego, serwując go do herbaty lub kawy, pokrojonego na porcje. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Nadzienie do naleśników z migdałami i dżemem pomarańczowym

Эмилия

1405

Kcal

28

Białko

68

Tłuszcz

185

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone