@emilyozerova
Trudność: Łatwa
10 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Porcje
10
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przygotuj ten pyszny tort naleśnikowy z delikatnym nadzieniem twarogowym i słodko-kwaśną żurawiną w swoim własnym domu! Ten tort to idealny wybór na przytulny rodzinny podwieczorek. Poczuj aromat świeżych wypieków i rozkoszuj się harmonijnym połączeniem smaków!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 17
Porcje:
Wanilina - 1 szczypta
Śmietana 12% - ½ szklanka
Cukier - 2 łyżka
Żurawina - 15 szt.
Masło - 50 g
jajko - 3 szt.
Cukier - 2 łyżka
Kefir 1% - 300 ml
Mąka - 1.5 szklanka
Woda - 200 ml
Soda kremowa - 1 łyżeczka
Sól - do smaku
Olej roślinny - 3 łyżka
Twarożek 0,1% - 500 g
Cukier - 4 łyżka
jajko - 2 szt.
Żurawina - 100 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
111г
🍚
Węglowodany
371г
🥩
Białko
142г
🔥
Kcal
Ubij dwa jajka z cukrem, solą i waniliną na puszystą masę. Stopniowo wlewaj cienkim strumieniem kefir, cały czas ubijając.
Delikatnie wsyp przesianą mąkę i sodę, dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek. Pozwól ciastu trochę odpocząć, aby poprawić jego konsystencję.
Stopniowo wlewaj cienkim strumieniem gorącą wodę do ciasta, jednocześnie ciągle mieszając. To nada naleśnikom szczególną delikatność. Pozostaw ciasto do odstania na 15-20 minut.
Delikatnie wlej olej roślinny, płynnie mieszając, aby równomiernie rozprowadził się w cieście.
Piecz cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem. Każdy naleśnik delikatnie smaruj roztopionym masłem klarowanym. Ułóż naleśniki w stos na pięknym talerzu.
Dokładnie przetrzyj twaróg przez drobne sito, aby nadać mu puszystą teksturę. Ubij go z jajkami i cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dokładnie przebierz żurawinę, umyj i osusz. Kilka jagód odłóż do dekoracji, resztę delikatnie rozgnieć tłuczkiem. Połącz masę twarogową z żurawiną, delikatnie wymieszaj.
Roztrzep pozostałe jajko trzepaczką, aby uzyskać smarowidło wiążące. Wysmaruj formę masłem. Wyłóż na dno formy 5 naleśników na zakładkę, dokładnie smarując miejsca styku jajkiem.
Delikatnie wyłóż część twarogowego nadzienia na naleśniki, a następnie przykryj całym naleśnikiem. Powtarzaj warstwy, aż skończy się nadzienie. Na wierzchu powinno być nadzienie. Delikatnie przykryj nadzienie zwisającymi brzegami naleśników, smarując łączenia. Posmaruj wierzch jajkiem, połóż jeszcze jeden naleśnik i również go posmaruj. Wstaw do piekarnika, uprzednio rozgrzanego do 180 stopni, na 12-15 minut.
Lekko ostudź gotowy tort naleśnikowy. Śmietanę w temperaturze pokojowej ubij z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Wyłóż krem na tort, udekoruj soczystymi jagodami żurawiny i podawaj do stołu!
Rozkoszuj się wybornym smakiem tortu naleśnikowego, serwując go do herbaty lub kawy, pokrojonego na porcje. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku