
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
5
Kuchnia
Amerykańska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Delikatne bananowe pankejki na mleku są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego idealnie nadają się na smaczny i zdrowy początek dnia. Pankejki smaży się na suchej patelni, dzięki czemu są nietłuste, puszyste i bardzo delikatne. Do przepisu używaj bardzo dojrzałych bananów z brązowymi plamkami, są bardziej miękkie i słodsze niż zielone owoce. Mielony cynamon nadaje wypiekom niepowtarzalny smak i aromat. Podawaj bananowe pankejki z różnymi dodatkami, sosem czekoladowym lub jagodowym, miodem, syropem klonowym lub ulubionym dżemem.
Łącznie składników: 9
Porcje:
Mąka pszenna premium - 180 g
Jaja kurze C1 - 1 szt.
Mleko 2,5% - 250 ml
Banan - 1 szt.
Cukier - 1 łyżka
Rafinowany olej słonecznikowy - 25 ml
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Sól - ⅕ g
Mielony cynamon - ⅕ łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
35г
🍚
Węglowodany
156г
🥩
Białko
28г
🔥
Kcal
W głębokim naczyniu wymieszaj 1 kurze jajko, cukier, mielony cynamon i szczyptę soli.

Wymieszaj składniki trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wlej do otrzymanej mieszanki ciepłe mleko i rafinowany olej. Wymieszaj ciasto trzepaczką, uzyskując jednorodność.

Banana obierz ze skórki, rozgnieć miąższ widelcem. Dodaj bananowe puree do ciasta na naleśniki, wymieszaj.

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać mąkę do ciasta, za każdym razem mieszając składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

W rezultacie powinno powstać średnio gęste i jednolite ciasto bez grudek. Pozostaw je w temperaturze pokojowej na 10-15 minut.

Na suchą rozgrzaną patelnię wlej trochę ciasta, formując okrągły wyrób o średnicy 10-12 cm. Smaż pancake na średnim ogniu do pojawienia się pęcherzyków na jego powierzchni.

Następnie ostrożnie przewróć wyrób i doprowadź go do gotowości z drugiej strony. W ten sposób przygotuj wszystkie pankejki. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 wyrobów.

Delikatne i aromatyczne pankejki bananowe podawaj z miodem, syropem klonowym lub dżemem.

Delikatne i aromatyczne naleśniki bananowe podawaj z miodem, syropem klonowym lub dżemem.

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku