MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Ślimaki z naleśników z serkiem śmietankowym i czerwoną ikrą

Дарина Сіліна

PREMIUM

@SilinaDarina

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Ślimaki z naleśników z serkiem śmietankowym i czerwoną ikrą

Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

8

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Przekąski na świąteczny noworoczny stół

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Naleśniki z miękkim serkiem śmietankowym i czerwoną ikrą będą prawdziwą ozdobą każdego stołu. To świetny pomysł na przyjęcia i święta. Przygotowanie przekąski nie jest trudne, a rezultat z pewnością ucieszy ciebie i twoich bliskich! Ciasto na naleśniki można przygotować według dowolnego przepisu. Ja zrobiłam cienkie naleśniki na kefirze z koprem, wychodzą delikatne i rumiane. Do przepisu można użyć ikrę z łososia, kapłana, szczupaka czy dorsza.

Млинці з ікроюВершковий сирМлинці з вершковим сиромЧервона ікраСвяткова закуска

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

Dla sosu:

1.

Ser topiony - 100 g

2.

Kefir 2,5% - 200 ml

3.

Granulowany różowy kawior z łososia - 100 g

4.

Woda - 150 ml

5.

Kurze jajo - 1 szt.

6.

Mąka pszenna premium - 130 g

7.

Rafinowany olej roślinny - 2 łyżka

8.

Proszek do pieczenia - 0.3 łyżeczka

9.

Cukier - 1 łyżeczka

10.

Sól - ½ łyżeczka

11.

Koper świeży - 1 pęczek

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

33%

Tłuszcz

84г

🍚

44%

Węglowodany

111г

🥩

23%

Białko

59г

🔥

1442

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

W głębokim naczyniu połącz ciepły kefir i 1 jajko kurze.

W głębokim naczyniu połącz ciepły kefir i 1 jajko kurze.
2

Krok 2

Dodaj do mieszanki sól i cukier.

Dodaj do mieszanki sól i cukier.
3

Krok 3

Wymieszaj ciasto trzepaczką do jednolitej konsystencji.

Wymieszaj ciasto trzepaczką do jednolitej konsystencji.
4

Krok 4

Dodaj przesianą mąkę pszenną do ciasta w 2 etapach, za każdym razem mieszając mieszankę trzepaczką.

Dodaj przesianą mąkę pszenną do ciasta w 2 etapach, za każdym razem mieszając mieszankę trzepaczką.
5

Krok 5

W rezultacie ciasto powinno być dość gęste i jednolite.

W rezultacie ciasto powinno być dość gęste i jednolite.
6

Krok 6

Rozcieńczyć sodę spożywczą w 150 ml gorącej wody. Ciągle mieszając, wlej mieszankę do ciasta.

Rozcieńczyć sodę spożywczą w 150 ml gorącej wody. Ciągle mieszając, wlej mieszankę do ciasta.
7

Krok 7

Dodaj do ciasta naleśnikowego olej bezzapachowy, wymieszaj.

Dodaj do ciasta naleśnikowego olej bezzapachowy, wymieszaj.
8

Krok 8

Umyj zieloną część kopru, osusz, drobno posiekaj i dodaj do reszty składników. Jeszcze raz wymieszaj ciasto naleśnikowe, zostaw je na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Umyj zieloną część kopru, osusz, drobno posiekaj i dodaj do reszty składników. Jeszcze raz wymieszaj ciasto naleśnikowe, zostaw je na 15 minut w temperaturze pokojowej.
9

Krok 9

Rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem za pomocą pędzelka kulinarnego. Wlej na patelnię niewielką ilość ciasta. Obracając patelnię ruchami okrężnymi, równomiernie rozprowadź ciasto po całym jej obwodzie.

Rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem za pomocą pędzelka kulinarnego. Wlej na patelnię niewielką ilość ciasta. Obracając patelnię ruchami okrężnymi, równomiernie rozprowadź ciasto po całym jej obwodzie.
10

Krok 10

Gdy naleśnik zrumieni się z jednej strony, ostrożnie przewróć go i doprowadź do gotowości.

Gdy naleśnik zrumieni się z jednej strony, ostrożnie przewróć go i doprowadź do gotowości.
11

Krok 11

Gotowe naleśniki na kefirze z koperkiem ułóżcie w stos na płaskim talerzu. Z podanej ilości składników wychodzi 9-10 naleśników o średnicy 20 cm.

Gotowe naleśniki na kefirze z koperkiem ułóżcie w stos na płaskim talerzu. Z podanej ilości składników wychodzi 9-10 naleśników o średnicy 20 cm.
12

Krok 12

Każdy naleśnik posmaruj cienką warstwą serka śmietankowego.

Każdy naleśnik posmaruj cienką warstwą serka śmietankowego.
13

Krok 13

Przekrój naleśnik na pół. Zwiń połówki naleśnika w ciasne rolki.

Przekrój naleśnik na pół. Zwiń połówki naleśnika w ciasne rolki.
14

Krok 14

Zawińcie przygotowane kawałki w ślimak, zabezpieczcie za pomocą szpikulców lub wykałaczek.

Zawińcie przygotowane kawałki w ślimak, zabezpieczcie za pomocą szpikulców lub wykałaczek.
15

Krok 15

Na wierzchu umieść po 1 łyżeczce czerwonego kawioru. Dodaj gałązki kopru do dekoracji.

Na wierzchu umieść po 1 łyżeczce czerwonego kawioru. Dodaj gałązki kopru do dekoracji.
16

Krok 16

Smaczna, sycąca i apetyczna przekąska gotowa!

Smaczna, sycąca i apetyczna przekąska gotowa!
17

Krok 17

Podawaj ślimaczki z naleśników z serkiem śmietankowym i czerwoną kawiorem od razu po przygotowaniu! Smacznego!

Podawaj ślimaczki z naleśników z serkiem śmietankowym i czerwoną kawiorem od razu po przygotowaniu! Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Pikantne śliwki: Magiczna uczta z nutami porto

Дана

492

Kcal

3

Białko

1

Tłuszcz

49

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone