PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
3 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
15 min.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Dla miłośników smacznego, zdrowego i bardzo fast foodu! Sałatka z fasolą, koreańską marchewką i krakersami dzięki swoim składnikom jest bardzo sycąca. A marchewki sprawiają, że jest jeszcze jaśniej. Będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Warto włączyć go również do codziennego menu, choćby ze względu na szybkość gotowania.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Fasola biała konserwowa - 250 g
Koreańskie marchewki - 100 g
Sucharki do herbaty - 30 g
Ser - do smaku
Cebula - do smaku
Koperek - do smaku
Pietruszka - do smaku
Kolendra - do smaku
Sól - do smaku
Majonez lekki - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
55г
🍚
Węglowodany
114г
🥩
Białko
59г
🔥
Kcal
Jak zrobić sałatkę z fasolą, koreańską marchewką i krakersami? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Wzięłam gotowe koreańskie marchewki i czerwoną fasolę z puszki, więc przygotowanie zajęło mi tylko kilka minut. Możesz użyć krakersów kupionych w sklepie lub przygotować je samodzielnie.
Weź więc głęboką miskę o odpowiednim rozmiarze. Włóż do niego koreańską marchewkę.
Zetrzyj ser na dużej tarce i wyślij go do marchewki. Który ser lepiej wziąć? Do sałatki idealnie nadaje się każdy ser twardy lub półtwardy. Tym razem mam Goudę.
Fasolę z puszki odlać płyn. Fasolę odcedź na durszlaku i opłucz pod zimną bieżącą wodą. Kilka razy potrząśnij durszlakiem, aby usunąć nadmiar wody (można jednak pominąć ten krok i nie opłukiwać fasoli). Wyślij fasolę do miski.
Krakersy przygotowałam sama z trzech kawałków chleba tostowego. Aby to zrobić, pokroiłam chleb na małe kostki tej samej wielkości i wysuszyłam je na patelni, ciągle mieszając.
Umyj i osusz warzywa. Jakie warzywa najlepiej uzupełniają sałatkę? Można śmiało stosować młodą cebulę, koperek, natkę pietruszki czy kolendrę.
Drobno posiekaj warzywa i dodaj do sałatki.
Następnie pojawia się rząd krakersów.
Sałatkę wymieszaj, dodaj sól do smaku i od razu podawaj. Obok umieść rondelek z majonezem.
Przed posiłkiem do salaterki dodać majonez i wszystko dobrze wymieszać. Do smaku możesz użyć więcej majonezu niż wskazano w przepisie. Lubię, gdy w sałatkach jest minimalna ilość różnych sosów, dlatego użyłam 2 łyżek majonezu.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku