
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Wegetariańskie, lekkie, smaczne i aromatyczne! Kotlety z bakłażana są delikatne, sycące i niczym nie różnią się od kotletów mięsnych. Nie możesz od razu stwierdzić, z czego są zrobione, nawet jeśli spróbujesz. Najlepszy sposób na urozmaicenie codziennego menu. Podawać je samodzielnie, z dodatkiem, sałatką lub różnymi sosami.
Łącznie składników: 6
Porcje:
Chleb - 50 g
Bakłażan - do smaku
Sól - do smaku
Jajka - do smaku
mleko - do smaku
Ser - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
48г
🍚
Węglowodany
46г
🥩
Białko
50г
🔥
Kcal
Jak zrobić kotlety z bakłażana? Przede wszystkim przygotuj produkty zgodnie z listą. Weź bakłażany średniej wielkości. Każdy ser będzie odpowiadał Twojemu gustowi (odmiany twarde lub półtwarde).

W razie potrzeby odetnij skórę z bakłażana, ja zwykle tego nie robię. Bakłażany myjemy, odcinamy ogonki. Pokrój jagody w średniej wielkości kostkę lub krążki.

Włóż je do rondla, zalej zimną wodą i dodaj odrobinę soli. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i gotować przez około minutę lub dwie (do miękkości).

W międzyczasie namocz w mleku bochenek lub biały chleb (ja mam dwie kromki chleba tostowego).

Do głębokiej miski wyślij ser starty na dużej tarce, ząbek czosnku przepuszczony przez prasę i jajko. Chleb odciśnij z mleka i dodaj do miski Wlej również 2 łyżki. bułka tarta.

Gotowe bakłażany włóż do durszlaka.

Dociśnij widelcem lub łyżką, aby usunąć jak najwięcej nadmiaru płynu.

Wyślij jagody do blendera i ubij na masę przypominającą mielone mięso. Jeśli chcesz poczuć całe kawałki bakłażana w kotletach, to gotowanego bakłażana posiekaj nożem (gotowany bakłażan jest miękki i bardzo łatwo go zrobić).

Wyślij masę bakłażanową do wszystkich składników w filiżance. Posolić do smaku i posypać ulubionymi przyprawami. Mielona papryka, szczypta tymianku i trochę mielonego czarnego pieprzu będą dobre. Smak gotowego dania w dużej mierze zależy od przypraw.

Mieszaj, aż będzie gładkie. Jeśli mielony bakłażan jest zbyt cienki, stopniowo dodawaj trochę więcej bułki tartej.

Uformuj mały płaski kotlet i obtocz w pozostałej bułce tartej.

Zrób to z całym mielonym bakłażanem.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość bezwonnego oleju. Smaż kotlety, aż będą brązowe. Zajęło mi to około 6-7 minut. Jednocześnie nie zamknąłem pokrywy.

Ostrożnie odwróć placki i smaż, aż będą całkowicie ugotowane. W trakcie smażenia, jeśli to konieczne, dodawaj po trochu oleju. Połóż gotowe paszteciki na serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Kotlety z bakłażana są gotowe. Można je podawać na ciepło lub na zimno.

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku