Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Bujne, rumiane, przewiewne i niesamowicie smaczne! Mannik na kefirze w szklankach to proste, szybkie i sycące ciasto. Z powodzeniem może zastąpić pełne śniadanie lub wielodaniową kolację. Doskonała propozycja na deser do kawy lub herbaty w dni powszednie i święta.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Kefir 1% tłuszczu - 1 szklanka
Kasza manna - 1 szklanka
Jajka - do smaku
Cukier - do smaku
Mąka - do smaku
Sól - do smaku
Masło - do smaku
Cukier puder - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
97г
🍚
Węglowodany
411г
🥩
Białko
51г
🔥
Kcal
Jak zrobić mannik na kefirze w szklankach? Bardzo łatwe! Najpierw przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Dostosuj ilość cukru do swojego gustu. Lepiej jest stosować rafinowany, bezwonny olej roślinny. Mam słonecznik. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę. l. cukier waniliowy lub szczypta wanilii. Do obliczeń używa się szklanek o pojemności 200 ml.
W misce wymieszaj kefir o temperaturze pokojowej, jajka, cukier i semolinę. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką i pozostaw masę na 30 minut, aby kasza manna pęczniała.
Masło roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudzić. Wlać masło i olej roślinny do mieszanki semoliny i wymieszać.
Dosypujemy mąkę przesianą z sodą i mieszamy ciasto mikserem na gładką masę. Konieczne jest rozbicie wszystkich grudek mąki. Ciasto jest dość gęste, ale płynne.
Do tego przepisu nadaje się każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej olejem ani margaryną. Naczynia metalowe, ceramiczne czy szklane należy jednak lekko posmarować masłem i posypać semoliną lub mąką, aby wypieki się nie przypaliły. Wlać ciasto do formy. Mannika pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Gotowość sprawdź patyczkiem. Powinno być suche.
Wyjmij gotowe ciasto z formy. W razie potrzeby posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku