MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Wegański ser z nerkowców

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Wegański ser z nerkowców

Dodaj do planów


Czas gotowania

15 godz.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Oryginalne, pachnące, delikatne i bardzo smaczne! Chudy ser wegański wytwarzany jest z orzechów nerkowca bez użycia jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Dzięki dodatkowi agaru dobrze się tnie, a nawet topi podczas obróbki cieplnej. Stosowane jest jako przystawka, dodatek do innych dań

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Nerkowiec - 250 g

2.

Agar agar - 30 g

3.

Suszona cebula - 20 g

4.

Sól - do smaku

5.

Olej słonecznikowy - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

64%

Tłuszcz

236г

🍚

17%

Węglowodany

64г

🥩

18%

Białko

67г

🔥

2437

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak zrobić chudy wegański ser z nerkowców? Przygotuj produkty. Weź orzechy nerkowca na surowo, a nie smażone. Zamiast tego można użyć migdałów (należy je obrać). Odpowiedni jest każdy olej roślinny, możesz wziąć zarówno rafinowany, jak i najpierw tłoczony, aromatyczny. Nie znalazłem suchej cebuli, więc gotowałem bez niej.

Jak zrobić chudy wegański ser z nerkowców? Przygotuj produkty. Weź orzechy nerkowca na surowo, a nie smażone. Zamiast tego można użyć migdałów (należy je obrać). Odpowiedni jest każdy olej roślinny, możesz wziąć zarówno rafinowany, jak i najpierw tłoczony, aromatyczny. Nie znalazłem suchej cebuli, więc gotowałem bez niej.
2

Krok 2

Orzechy włóż do miski i zalej czystą zimną wodą (jej objętość nie jest wliczona w składniki). Pozostaw orzechy w wodzie na co najmniej 10 godzin.

Orzechy włóż do miski i zalej czystą zimną wodą (jej objętość nie jest wliczona w składniki). Pozostaw orzechy w wodzie na co najmniej 10 godzin.
3

Krok 3

W tym czasie orzechy nerkowca bardzo spęcznieją. Odlej wodę i trochę je opłucz.

W tym czasie orzechy nerkowca bardzo spęcznieją. Odlej wodę i trochę je opłucz.
4

Krok 4

Z cytryny wyciśnij łyżkę soku.

Z cytryny wyciśnij łyżkę soku.
5

Krok 5

Orzechy włóż do miski blendera, wlej sok z cytryny. Dodać sól, olej, zalać 200 ml wody. Jeśli używasz suszonej cebuli, dodaj ją.

Orzechy włóż do miski blendera, wlej sok z cytryny. Dodać sól, olej, zalać 200 ml wody. Jeśli używasz suszonej cebuli, dodaj ją.
6

Krok 6

Pokonaj wszystkie produkty, aż będą gładkie.

Pokonaj wszystkie produkty, aż będą gładkie.
7

Krok 7

Wlać mieszaninę agar-agar z pozostałymi mililitrami zimnej wody do rondla, wymieszać. Jeśli jesteś pewien swojego agaru, weź go mniej.

Wlać mieszaninę agar-agar z pozostałymi mililitrami zimnej wody do rondla, wymieszać. Jeśli jesteś pewien swojego agaru, weź go mniej.
8

Krok 8

Postaw rondelek na małym ogniu. Gotuj agar, mieszając, aż się zagotuje, i około dwóch minut później.

Postaw rondelek na małym ogniu. Gotuj agar, mieszając, aż się zagotuje, i około dwóch minut później.
9

Krok 9

Do mieszanki orzechowej dodaj gorący agar w blenderze. Ubij wszystko ponownie, aż będzie gładkie.

Do mieszanki orzechowej dodaj gorący agar w blenderze. Ubij wszystko ponownie, aż będzie gładkie.
10

Krok 10

Weź odpowiedni pojemnik do zastygnięcia sera, ja mam głęboką miskę. Przełożyć do niego masę orzechową. Działaj szybko, bo agar zaczyna żelować już w temperaturze 40 stopni. W razie potrzeby do sera można dodać suszone zioła lub przyprawy. Dodałam suszoną bazylię. Na wierzchu rozsmaruj masę. Włóż miskę do lodówki, aż ser całkowicie się ustabilizuje.

Weź odpowiedni pojemnik do zastygnięcia sera, ja mam głęboką miskę. Przełożyć do niego masę orzechową. Działaj szybko, bo agar zaczyna żelować już w temperaturze 40 stopni. W razie potrzeby do sera można dodać suszone zioła lub przyprawy. Dodałam suszoną bazylię. Na wierzchu rozsmaruj masę. Włóż miskę do lodówki, aż ser całkowicie się ustabilizuje.
11

Krok 11

Ser wegetariański twardnieje dość szybko i łatwo go kroić nożem. Jeśli dodasz ser do pizzy, rozpuści się. A mrożoną można zetrzeć na makaronie. Smacznego!

Ser wegetariański twardnieje dość szybko i łatwo go kroić nożem. Jeśli dodasz ser do pizzy, rozpuści się. A mrożoną można zetrzeć na makaronie. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone