MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zrazy mięsne z jajkiem w piekarniku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zrazy mięsne z jajkiem w piekarniku

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 10 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Zrazy mięsne z jajkiem w piekarniku to danie kuchni litewskiej. To potoczna nazwa kotletów mięsnych, najczęściej robionych z wołowiny, z różnymi nadzieniami. Na przykład, jak w naszej wersji - z jajkiem. Ale będziesz zaskoczony, ile pysznych rzeczy możesz włożyć do środka: smażone grzyby, marchewka, ser, brokuły i krakersy. Zwykle gotuje się je na patelni w oleju roślinnym na złoty kolor. Ale oferujemy zdrowszą, dietetyczną opcję - upiecz kotlety w piekarniku. Uwierz mi, to znacznie uprości nasze zadanie. Nie musisz długo stać przy kuchence: włóż patelnię do piekarnika i czekając na sygnał, że jest gotowy, ugotuj dodatek lub pokrój sałatkę. Przytulne, domowe danie można podawać z warzywami, puree ziemniaczanym lub makaronem.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Mieszane mięso mielone (wołowina i wieprzowina) - 600 g

2.

Kurze jajo - 4 szt.

3.

Cebula cebulowa - 1 szt.

4.

Bułka Stoliczna - 1 szt.

5.

Mleko 3,2% - 200 ml

6.

Śmietanka 20% (średnia zawartość tłuszczu) - 80 ml

7.

Wędzona mielona papryka - 5 g

8.

Musztarda ziarnista - 10 g

9.

Sól - 3 g

10.

Zmielony czarny pieprz - 3 g

11.

Rafinowany olej roślinny - 30 ml

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

55%

Tłuszcz

214г

🍚

13%

Węglowodany

50г

🥩

33%

Białko

128г

🔥

2702

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozpocznij pieczenie mięsa zrazy z jajkiem w piekarniku z mięsem mielonym: odetnij skórkę z bułki, pokrusz rękami i włóż do miski. Zalać mlekiem i pozostawić tak, aby wchłonęło cały płyn. Następnie zmiksuj blenderem. Usuń nadmiar płynu.

2

Krok 2

Do mięsa mielonego dodać 1 jajko, posiekany chleb, sól, pieprz, musztardę, wędzoną paprykę i wymieszać na gładką masę. Mięso mielone można lekko ubić na desce do krojenia.

3

Krok 3

Pozostałe jajka włóż do rondla, dodaj wodę i zagotuj. Gotuj około 7 minut. Aby zapobiec pękaniu skorupy, możesz je trochę posolić. Następnie ostudzić jajka, obrać je i pokroić w drobną kostkę.

4

Krok 4

Obierz i posiekaj cebulę. Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Fajny.

5

Krok 5

W misce połącz posiekane jajka ze smażoną cebulą i wymieszaj. Wilgotnymi rękami oddziel małe kawałki mięsa mielonego i uformuj płaski placek. Połóż nadzienie jajeczne na środku i natychmiast je uformuj. Zatem dokonaj wszelkich przygotowań.

6

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj głębokie naczynie do pieczenia olejem roślinnym i włóż do niego zrazy. Posmaruj kremem. Piec w piekarniku około 40-45 minut. Ułożyć na talerzach i podawać z dowolnym dodatkiem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Zupa jarzynowa z serem topionym na bulionie z kurczaka

Дарина Сіліна

2088

Kcal

102

Białko

73

Tłuszcz

265

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone