Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zrazy mięsne z jajkiem w piekarniku to danie kuchni litewskiej. To potoczna nazwa kotletów mięsnych, najczęściej robionych z wołowiny, z różnymi nadzieniami. Na przykład, jak w naszej wersji - z jajkiem. Ale będziesz zaskoczony, ile pysznych rzeczy możesz włożyć do środka: smażone grzyby, marchewka, ser, brokuły i krakersy. Zwykle gotuje się je na patelni w oleju roślinnym na złoty kolor. Ale oferujemy zdrowszą, dietetyczną opcję - upiecz kotlety w piekarniku. Uwierz mi, to znacznie uprości nasze zadanie. Nie musisz długo stać przy kuchence: włóż patelnię do piekarnika i czekając na sygnał, że jest gotowy, ugotuj dodatek lub pokrój sałatkę. Przytulne, domowe danie można podawać z warzywami, puree ziemniaczanym lub makaronem.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Mieszane mięso mielone (wołowina i wieprzowina) - 600 g
Kurze jajo - 4 szt.
Cebula cebulowa - 1 szt.
Bułka Stoliczna - 1 szt.
Mleko 3,2% - 200 ml
Śmietanka 20% (średnia zawartość tłuszczu) - 80 ml
Wędzona mielona papryka - 5 g
Musztarda ziarnista - 10 g
Sól - 3 g
Zmielony czarny pieprz - 3 g
Rafinowany olej roślinny - 30 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
214г
🍚
Węglowodany
50г
🥩
Białko
128г
🔥
Kcal
Rozpocznij pieczenie mięsa zrazy z jajkiem w piekarniku z mięsem mielonym: odetnij skórkę z bułki, pokrusz rękami i włóż do miski. Zalać mlekiem i pozostawić tak, aby wchłonęło cały płyn. Następnie zmiksuj blenderem. Usuń nadmiar płynu.
Do mięsa mielonego dodać 1 jajko, posiekany chleb, sól, pieprz, musztardę, wędzoną paprykę i wymieszać na gładką masę. Mięso mielone można lekko ubić na desce do krojenia.
Pozostałe jajka włóż do rondla, dodaj wodę i zagotuj. Gotuj około 7 minut. Aby zapobiec pękaniu skorupy, możesz je trochę posolić. Następnie ostudzić jajka, obrać je i pokroić w drobną kostkę.
Obierz i posiekaj cebulę. Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Fajny.
W misce połącz posiekane jajka ze smażoną cebulą i wymieszaj. Wilgotnymi rękami oddziel małe kawałki mięsa mielonego i uformuj płaski placek. Połóż nadzienie jajeczne na środku i natychmiast je uformuj. Zatem dokonaj wszelkich przygotowań.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj głębokie naczynie do pieczenia olejem roślinnym i włóż do niego zrazy. Posmaruj kremem. Piec w piekarniku około 40-45 minut. Ułożyć na talerzach i podawać z dowolnym dodatkiem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku