Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zielona sałatka jest zawsze dobra sama w sobie i powinna być regularnie włączana do diety jako źródło błonnika i zdrowych witamin. W połączeniu z kremem z sera feta i dressingiem malinowo-balsamicznym prosta zielona sałatka z różnych rodzajów warzyw staje się prawdziwym dziełem sztuki gastronomicznej. Wszystkie składniki tego przepisu można przygotować wcześniej (a nawet z kilkukrotną rezerwą), należy je jednak wymieszać tuż przed podaniem, gdyż delikatne warzywa szybko stracą swoją konsystencję i chrupkość pod wpływem oliwy i octu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 20
Porcje:
Ser Feta - 100 g
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 36 ml
Miód kwiatowy - 10 g
Śmietanka 22% tłuszczu - 16 ml
Mielona kolendra - 0.1 łyżeczka
Maliny - 100 g
Ocet balsamiczny - 60 ml
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 16 ml
Cukier granulowany do posypania - 10 g
Ziarna czarnego pieprzu - 2 szt.
szpinak - 70 g
Młody boćwina - 20 g
Sałata dębowa (liść dębu) - 30 g
Sałatka rzymska - 50 g
Liście bazylii - 5 szt.
Liście kolendry - 5 szt.
liście mięty - 6 szt.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 40 ml
Sól - do smaku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
131г
🍚
Węglowodany
161г
🥩
Białko
70г
🔥
Kcal
Wszystkie składniki kremu feta miksujemy trzepaczką na kremową masę. Przechowywać w lodówce do momentu podania.
Aby przyprawić, wsyp cukier do rondla i podgrzewaj przez 1 minutę na średnim ogniu. Gdy zacznie się karmelizować, do rondla dodać maliny i paprykę, smażyć przez 1 minutę, dodać ocet balsamiczny i oliwę, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i zmielić dressing w szklanym blenderze przez 1 minutę, odcedzić, ostudzić i wstawić do lodówki na 30–60 minut.
Na głębokie talerze nakładamy krem feta, robimy w nim wgłębienie łyżką i delikatnie rozprowadzamy po bokach talerza. Wymieszaj liście sałaty i zioła, dopraw oliwą, solą i pieprzem. Połóż sałatkę na serku śmietankowym i skrop malinowym winegretem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku