MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Banan flambirowany z lodami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Banan flambirowany z lodami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

10 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Flambé bananowe z lodami to bardzo smaczny i dość łatwy w przygotowaniu deser dla dorosłych. Nie zajmie Ci to dużo czasu, poświęcisz na to tylko 20 minut. Jednocześnie danie będzie wyglądać pięknie i apetycznie na świątecznym stole. Twoi goście z pewnością będą zachwyceni! Niezwykły smak deseru uzyskuje się dzięki temu, że przed podaniem banany są flambirowane (zalewane mocnym alkoholem i podpalane). Właściwie samo słowo „flamber” zostało przetłumaczone z francuskiego jako płonąć. Więc w żadnym wypadku nie będziesz kłamać, jeśli obiecujesz swoim gościom deser „z błyskiem”.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Banany (nie za miękkie) - 6 szt.

2.

Lody - 6 szt.

3.

Śmietanka o zawartości tłuszczu od 30% - 100 ml

4.

Rum - 50 ml

5.

Orzechy włoskie (opcjonalnie) - 40 g

6.

Drobny cukier trzcinowy - 2 łyżka

7.

Syrop czekoladowy - 2 łyżka

8.

Cukier puder - ½ łyżka

9.

Wiśnie (można konserwować w koktajlach, z dżemu lub kompotu) - 5 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

29%

Tłuszcz

90г

🍚

64%

Węglowodany

201г

🥩

8%

Białko

24г

🔥

1810

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Orzechy grubo pokruszyć i smażyć na suchej patelni bez oleju na małym ogniu przez 1-2 minuty. Dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i odstawić.

2

Krok 2

W razie potrzeby usuń pestki z wiśni i przekrój jagody na pół. Wiśnie z puszki osusz papierowymi ręcznikami. Banany obierz i przekrój wzdłuż na pół.

3

Krok 3

Podgrzewaj masło i cukier trzcinowy przez 2-3 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając. Dodaj banany do oleju i smaż przez kolejne 3-5 minut, aż zmiękną, raz obracając.

4

Krok 4

Ostrożnie wlej rum na patelnię i podpal. Gdy tylko płomień zgaśnie (w tym czasie odparują całe opary alkoholu), banany są gotowe. Ubić śmietanę.

5

Krok 5

Na talerzach ułóż banany, na wierzch połóż gałkę lodów i porcję bitej śmietany. Naczynie polej syropem czekoladowym, udekoruj wiśniami i posyp orzechami.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone