PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
6 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Najprostszą rzeczą, jaką można przygotować na wakacje lub choćby po prostu, jest kruche ciasto z orzechami i rodzynkami. Nie kłamiemy: przepis i technologia wykonania tego ciasta są tak proste, że poradzi sobie z tym każdy! Kruche ciasto kruche i nadzienie twarogowe z rodzynkami i orzeszkami ziemnymi to bardzo udane połączenie smaków. Ciasto wyjdzie delikatne, nie lepkie i nie tłuste, jak to często bywa w przypadku ciast z kremem. Posiada również wyobraźnię cukierniczą. Na przykład orzeszki ziemne można zastąpić orzechami włoskimi lub migdałami, a rodzynki suszonymi morelami lub suszonymi śliwkami. I jeśli chcesz, możesz ugotować taki deser przynajmniej codziennie.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
700 g twarogu - 200 g
Śmietanka (zawartość tłuszczu 33%) - 100 ml
jajko - 1 szt.
Paczka cukru - 75 g
Cukier waniliowy - 10 g
Ciemne rodzynki - do smaku
Sadzarki orzeszków ziemnych - 100 g
Masło (schłodzone) - 250 g
Tortilla z mąki - 200 g
Proszek do pieczenia ciasta kruchego - 5 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
321г
🍚
Węglowodany
289г
🥩
Białko
85г
🔥
Kcal
Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po ostygnięciu rozwałkowujemy cienko na stole i przekładamy na natłuszczoną blachę.
Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec 15 minut w temperaturze 220˚C.
Na farsz: twarożek wymieszać ze śmietaną i jajkiem. Dodać cukier, cukier waniliowy, rodzynki i orzechy.
Przygotowaną mieszaninę wyłożyć na spód.
Na wierzchu ułóż równą warstwę orzeszków ziemnych i posmaruj wierzch ciasta żółtkiem wymieszanym z cukrem. Piec kolejne 20 minut w temperaturze 200˚C.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku