PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kurczak z jabłkami i cytryną w piekarniku to pomysł na obfity obiad z niecodziennymi dodatkami. Jabłka i uzbeckie cytryny spełnią rolę „poduszki” dla kurczaka, co zapobiegnie przypaleniu mięsa. Jednocześnie owoce nadadzą kurczakowi subtelnych aromatów, a same będą nasycone sokami z kurczaka i będą służyć jako dodatek. W tym przepisie znajduje się również ciekawa technika uczynienia kurczaka bardziej soczystym i smacznym - w tym celu należy ostrożnie włożyć pod skórę cienkie plasterki mrożonego masła.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Kurczak - 1 szt.
Jabłko - 2 szt.
Uzbecka cytryna - 2 szt.
Masło 82,5% - 100 g
rozmaryn - 2 pęczek
Czosnek - 4 ząbek
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - do smaku
Sól - do smaku
Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
195г
🍚
Węglowodany
71г
🥩
Białko
23г
🔥
Kcal
Jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć rdzeń. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Cytryny pokroić na ćwiartki i dodać do jabłek. Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem.
Zimne masło pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na leżącym na desce arkuszu pergaminu. Masło posyp solą i pieprzem i włóż do zamrażarki na 10 minut.
Wytrzyj kurczaka do sucha ręcznikami papierowymi. Ostrożnie usuń skórę z piersi i nóg. Połóż kawałki masła pomiędzy mięsem a skórą. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
Umieść rozmaryn i czosnek w brzuchu kurczaka. Nakłuj skórę brzucha szaszłykiem, zwiąż nogi i wsuń skrzydełka pod pachy.
Połóż pierś z kurczaka na wierzchu owoców. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Odwróć się i piecz przez kolejne 20-30 minut. Podawać z owocami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku