Dodaj do planów
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pikantny kawior z bakłażana to wariacja na temat klasycznej przystawki. Pikantność tego dania można uzyskać na różne sposoby. Do standardowych składników można dodać strąki surowej ostrej papryki lub dodać do preparatu już przetworzoną paprykę (np. mieloną lub w płatkach). Wybierz mniej lub bardziej ostre odmiany papryki, według własnego gustu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Bakłażan - 3 kg
Słodka czerwona papryka - 1 kg
Czosnek - 500 g
Czerwona ostra papryka w strąkach - 5 szt.
Pietruszka - 100 g
Koperek - 100 g
Rafinowany olej roślinny - 500 ml
Ocet stołowy 9% - 200 ml
Cukier - 4 łyżka
Sól - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
502г
🍚
Węglowodany
439г
🥩
Białko
93г
🔥
Kcal
Obierz czosnek. Usuń nasiona i łodygi ze słodkiej i ostrej papryki. Pokrój warzywa. Odetnij łodygi bakłażanów. Bakłażany gotuj we wrzącej wodzie przez 5-8 minut. Ostudzić i obrać ze skórki.
Przełóż wszystkie warzywa przez maszynę do mięsa, dodaj warzywa i wymieszaj. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gorącą marynatą zalej warzywa.
Włóż kawior do wysterylizowanych słoików i przykryj pokrywkami. Słoiki wkładamy do rondelka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do „ramionek” słoika).
Zagotuj wodę na patelni i sterylizuj słoiki przez 10 minut. Ostrożnie wyjmuj po jednym słoiku i zwijaj pokrywki. Odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku