MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zapiekanka warzywna z jajecznym zalewem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zapiekanka warzywna z jajecznym zalewem

Dodaj do planów


Czas gotowania

50 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

W rzeczywistości jest to oczywiście typowy omlet. Ma po prostu mnóstwo pysznych warzyw. I jest pięć razy grubszy niż zwykle. Jeśli jednak w domu uwielbiacie omlety, to ta zapiekanka zapewne stanie się Waszym ulubionym daniem – w końcu można ją zjeść nie tylko na gorąco, ale także następnego dnia zabrać ze sobą na zimno! Będzie wyjątkowo pysznie, jeśli kawałki zapiekanki włożysz w nacięcie bagietki i otworzysz jak książkę, posmarujesz ulubionym sosem.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Marchewka - 4 szt.

2.

Ziemniak - 3 szt.

3.

Słodka czerwona papryka - 2 szt.

4.

jajko - 3 szt.

5.

Śmietanka 20% (średnia zawartość tłuszczu) - 200 ml

6.

Masło 82,5% - 60 g

7.

Słodka mielona papryka - 1 łyżeczka

8.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

9.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

44%

Tłuszcz

109г

🍚

38%

Węglowodany

95г

🥩

17%

Białko

43г

🔥

1550

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w możliwie cienkie plasterki. Obierz słodką paprykę i pokrój w cienkie paski.

2

Krok 2

Głębokie naczynie do pieczenia wysmaruj masłem (wystarczy około połowy masła). Jajka ubić z papryką, czarnym pieprzem i solą na gładką masę. Kontynuując ubijanie, dodaj śmietanę.

3

Krok 3

Warzywa układać warstwami na przygotowanej patelni, posmarowując je masą jajeczno-kremową. Gdy warzywa znikną, wlać pozostałą masę jajeczną. Na wierzchu ułóż pozostałe, pokrojone w cienkie plasterki masło.

4

Krok 4

Przykryj patelnię folią, włóż do dolnej części piekarnika i piecz przez 30 minut. Zdejmij folię i kontynuuj pieczenie na złoty kolor, jeszcze około 10 minut. Podawać zapiekankę na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone