Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Gruzińska zupa chikhirtma jest w naszym kraju mniej znana niż kharcho, ale w swojej ojczyźnie cieszy się nie mniejszą popularnością. Przygotowuje się go najczęściej z kurczaka (czasami z jagnięciny), zagęszczanego mąką kukurydzianą i aromatyzowanego sokiem z cytryny, który nadaje potrawie lekką, dyskretną kwaskowatość. Nieodzowną częścią chikhirtmy jest także kolendra – chyba najbardziej cenione ostre zioło w kuchni gruzińskiej. Zupę przygotowuje się dość szybko, a okazuje się tak smaczna, że ma szansę zagościć w Waszym rodzinnym menu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Kurczak - 1.2 kg
Masło 82,5% - 2 łyżka
Cebula - 2 szt.
Sok cytrynowy - 2 łyżka
Mąka - 2 łyżka
Kolendra - 50 g
Szafran Imereti - 1 łyżka
Żółtko jaja - 3 szt.
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
244г
🍚
Węglowodany
82г
🥩
Białko
235г
🔥
Kcal
Szafran na chikhirtma zalać 0,25 szklanki wrzącej wody, przykryć i pozostawić do zaparzenia. Kurczaka umyj, włóż do rondla, zalej 2,5 litra zimnej wody. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Usuń pianę, gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
Wyjmij gotowego kurczaka na chikhirtma i włóż go do miski. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Smażyć na rozgrzanym maśle przez 8 minut. Dodać do bulionu, gotować 5-7 minut.
Do osobnej miski wlać dwie chochle bulionu i lekko ostudzić. Następnie rozcieńczyć w nim mąkę, aby uzyskać płynną pastę bez grudek. Wlać z powrotem na patelnię, ciągle mieszając, i doprowadzić do wrzenia.
Schłodzonego kurczaka na chikhirtmę pokroić na małe kawałki i wrócić do bulionu, dodać sól i pieprz do smaku. Kolendrę myjemy, siekamy, wrzucamy do rondelka, gotujemy 5 minut.
Napar szafranowy przecedzić przez drobne sito i wlać do bulionu.
Żółtka utrzeć w misce, dodać sok z cytryny i ubić na gładką masę. Dodać na patelnię, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewaj chikhirtmę przez 2 minuty, wlej do głębokich talerzy, dodaj sok z cytryny i podawaj na gorąco.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku