MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Czikirtma

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Czikirtma

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Gruzińska zupa chikhirtma jest w naszym kraju mniej znana niż kharcho, ale w swojej ojczyźnie cieszy się nie mniejszą popularnością. Przygotowuje się go najczęściej z kurczaka (czasami z jagnięciny), zagęszczanego mąką kukurydzianą i aromatyzowanego sokiem z cytryny, który nadaje potrawie lekką, dyskretną kwaskowatość. Nieodzowną częścią chikhirtmy jest także kolendra – chyba najbardziej cenione ostre zioło w kuchni gruzińskiej. Zupę przygotowuje się dość szybko, a okazuje się tak smaczna, że ​​ma szansę zagościć w Waszym rodzinnym menu.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Kurczak - 1.2 kg

2.

Masło 82,5% - 2 łyżka

3.

Cebula - 2 szt.

4.

Sok cytrynowy - 2 łyżka

5.

Mąka - 2 łyżka

6.

Kolendra - 50 g

7.

Szafran Imereti - 1 łyżka

8.

Żółtko jaja - 3 szt.

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

43%

Tłuszcz

244г

🍚

15%

Węglowodany

82г

🥩

42%

Białko

235г

🔥

3491

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Szafran na chikhirtma zalać 0,25 szklanki wrzącej wody, przykryć i pozostawić do zaparzenia. Kurczaka umyj, włóż do rondla, zalej 2,5 litra zimnej wody. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Usuń pianę, gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.

2

Krok 2

Wyjmij gotowego kurczaka na chikhirtma i włóż go do miski. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Smażyć na rozgrzanym maśle przez 8 minut. Dodać do bulionu, gotować 5-7 minut.

3

Krok 3

Do osobnej miski wlać dwie chochle bulionu i lekko ostudzić. Następnie rozcieńczyć w nim mąkę, aby uzyskać płynną pastę bez grudek. Wlać z powrotem na patelnię, ciągle mieszając, i doprowadzić do wrzenia.

4

Krok 4

Schłodzonego kurczaka na chikhirtmę pokroić na małe kawałki i wrócić do bulionu, dodać sól i pieprz do smaku. Kolendrę myjemy, siekamy, wrzucamy do rondelka, gotujemy 5 minut.

5

Krok 5

Napar szafranowy przecedzić przez drobne sito i wlać do bulionu.

6

Krok 6

Żółtka utrzeć w misce, dodać sok z cytryny i ubić na gładką masę. Dodać na patelnię, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewaj chikhirtmę przez 2 minuty, wlej do głębokich talerzy, dodaj sok z cytryny i podawaj na gorąco.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone