MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ciepła sałatka z kalmarem i jabłkiem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ciepła sałatka z kalmarem i jabłkiem

Dodaj do planów


Czas gotowania

40 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciepła sałatka z kalmarem i jabłkiem zaskoczy Cię oryginalnym połączeniem składników, które, o dziwo, tworzą bardzo harmonijny „bukiet” smakowy. Sałatkę przygotowuje się szybko i łatwo, dlatego przepis można przetestować w praktyce nawet w dni powszednie. Będziesz potrzebował jabłek i świeżych ogórków, które trzeba będzie pokroić w paski. No i oczywiście kalmary: szybko smażone są na oliwie z dodatkiem aromatycznego sosu z pietruszką i cytryną. Następnie wystarczy wymieszać przygotowane produkty z liśćmi sałaty i polać dressingiem musztardowo-miodowym. Spróbuj!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Filet z kalmarów - 500 g

2.

Zielone jabłko - 2 szt.

3.

Ogórek - 3 szt.

4.

Cytryna (sok i skórka) - 1 szt.

5.

Pietruszka - 4 pęczek

6.

Czosnek - 3 ząbek

7.

Liście sałaty - 150 g

8.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 2 łyżka

9.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka

10.

Musztarda ziarnista - 2 łyżka

11.

Medalion wieprzowy - 1 łyżka

12.

Sok cytrynowy - 2 łyżka

13.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

14.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

35%

Tłuszcz

110г

🍚

28%

Węglowodany

87г

🥩

38%

Białko

119г

🔥

1786

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj dressing na ciepłą sałatkę z kalmarami i jabłkami. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiczku z szczelnie zamykaną pokrywką i energicznie potrząsamy kilka razy.

2

Krok 2

Jabłka na sałatkę umyj, usuń skórę i nasiona. Pokrój w duże paski i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ogórki pokroić w tę samą kostkę. Skropić sokiem z cytryny i pieprzem.

3

Krok 3

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i odrywamy liście od gałązek. Drobno posiekaj i włóż do miski. Obierz czosnek i rozgnieć go nożem. Połączyć w misce z pietruszką.

4

Krok 4

Dodać skórkę z cytryny i wszystko rozgnieść tłuczkiem lub łyżką. Liście sałaty umyj, osusz i ułóż na talerzach razem z jabłkami i ogórkami.

5

Krok 5

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż kalmary z obu stron przez minutę. Dodaj mieszankę pietruszki, czosnku i cytryny. Smaż około dwóch minut. Połóż kalmary na talerzach.

6

Krok 6

Ponownie wstrząśnij słoiczkiem sosu sałatkowego, aby powstała lekka emulsja. Polać nią składniki i od razu podawać. Udekoruj według uznania.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone