MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Gruszki w winie

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Gruszki w winie

Dodaj do planów


Czas przygotowania

4 godz.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jeśli planujesz romantyczną kolację, to ten deser jest na nią idealny. Gruszki ugotuj wcześniej, a przed obiadem wystarczy ubić śmietanę.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Gruszka - 4 szt.

2.

Wino czerwone wytrawne (cabernet lub merlot) - 750 ml

3.

Cukier - 120 g

4.

Pomarańczowy - 1 szt.

5.

Laski cynamonu) - 1 szt.

6.

Goździki (pąki) - 2 szt.

7.

Ser mascarpone - 100 g

8.

Śmietana 35% (tłuszcz) - 125 ml

9.

Cukier puder - 2 łyżka

10.

Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

28%

Tłuszcz

108г

🍚

67%

Węglowodany

254г

🥩

5%

Białko

19г

🔥

2505

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Skórkę z pomarańczy pokroić spiralnie i wycisnąć sok. W rondelku wymieszaj wino, cukier i sok pomarańczowy, dodaj skórkę pomarańczową, laskę cynamonu i goździki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.

2

Krok 2

Obierz gruszki. Jeśli jest ogonek, zostaw go na gruszce. Przytnij trochę spód, aby gruszka stała stabilnie. Gruszki włożyć do rondelka z winem i gotować na małym ogniu przez 20–30 minut. (w zależności od wielkości), obracając co 5 minut. z boku na bok, aby zapewnić równomierny kolor. Sprawdź gotowość gruszki, przekłuwając ją wykałaczką: gruszka powinna być miękka, ale dobrze trzymać swój kształt.

3

Krok 3

Zdejmij rondelek z ognia i ostudź gruszki w płynie w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu obracając je z boku na bok. Gdy gruszki całkowicie ostygną, wstawiamy rondelek do lodówki na co najmniej 4 godziny (maksymalnie 24 godziny).

4

Krok 4

Wyjmij gruszki z rondla i połóż na talerzu. Postaw rondelek na ogniu i zredukuj płyn o połowę, powinien zgęstnieć. Fajny.

5

Krok 5

Połącz mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym i ubijaj, aż utworzą się miękkie szczyty. Gruszki ułożyć na talerzach, dodać śmietanę i polać sosem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone