MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Nadziewany indyk bożonarodzeniowy z pieczonymi ziemniakami z czosnkiem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Trudna

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Nadziewany indyk bożonarodzeniowy z pieczonymi ziemniakami z czosnkiem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

24 godz.

Czas gotowania

3 godz.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Indyk nadziewany bożonarodzeniowy z pieczonymi ziemniakami czosnkowymi

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 20

Porcje:

1.

Indyk (3kg) - 1 szt.

2.

Czosnek - 10 ząbek

3.

Tymianek (tymianek) - 6 pęczek

4.

Oliwa z oliwek - 30 ml

5.

Masło - 20 g

6.

Suszone morele - 50 g

7.

Mieszane orzechy - 50 g

8.

Cebula - 1 szt.

9.

Ożywić - 20 g

10.

Pomarańczowy - 6 szt.

11.

Sól morska gruboziarnista, niejodowana - 5 g

12.

brązowy cukier - do smaku

13.

Sól morska gruboziarnista, niejodowana - do smaku

14.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

15.

Sól - do smaku

16.

Ziemniak - 6 szt.

17.

Słodka czerwona papryka - 2 szt.

18.

Czosnek - 4 ząbek

19.

Olej roślinny lub ghee do smażenia - 40 g

20.

Oliwa z oliwek do smarowania - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

37%

Tłuszcz

222г

🍚

53%

Węglowodany

314г

🥩

10%

Białko

58г

🔥

3495

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotowania rozpocznij dzień przed podaniem. Umieść indyka w pojemniku, który wygodnie pomieści całego indyka. Napełnij zimną wodą tak, aby przykrywała indyka na 7–10 cm. Odmierz, ile wody potrzebujesz i przygotuj solenadę (marynatę) w ilości 2 łyżek. sól i 1 łyżka. l. cukru na 1 litr wody. Rozpuścić sól i cukier, dodać 4 zmiażdżone ząbki czosnku i 4 gałązki tymianku. Ułożyć indyka, docisnąć obciążnikiem, aby nie wypłynął i pozostawić w chłodnym miejscu na 12–24 godziny. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Indyka osuszamy z solanki i nacieramy oliwą z oliwek.

2

Krok 2

Na nadzienie odrywamy listki z 2 gałązek tymianku, suszone morele i orzechy siekamy na średnie kawałki i zalewamy oliwą.

3

Krok 3

Obraną cebulę, 6 ząbków czosnku i imbir posiekać bardzo drobno i smażyć na maśle przez 10 minut. Wymieszać z suszonymi morelami i orzechami.

4

Krok 4

Pomarańcze dokładnie umyj pędzelkiem, aby usunąć woskowy nalot. Jedną pomarańczę ze skórką pokroić na małe kawałki i dodać do nadzienia. Resztę pokroić w grube koła i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.

5

Krok 5

Napełnij indyka farszem i zszyj. Zwiąż nogi, wsuń skrzydła pod pachy. Połóż pierś indyka na pomarańczach, posmaruj oliwą i włóż patelnię do dolnej części piekarnika na 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez 1 godzinę. Obróć indyka na drugą stronę i posmaruj sosem z patelni. Wróć do piekarnika i piecz przez kolejną godzinę, co 10 minut. wylewanie soku z formy. Przed pokrojeniem pozwól indykowi „odpocząć” na talerzu z arkuszem folii na wierzchu, ale bez przykrycia. Następnie odetnij sznurki, usuń farsz, pokrój indyka i od razu podawaj.

6

Krok 6

Gdy indyk jest w piekarniku, posmaruj ziemniaki i przekrój je wzdłuż na ćwiartki. Paprykę słodką obierz z nasion i błon, pokrój w kwadraty o boku 3 cm.

7

Krok 7

Czosnek rozgnieć i obierz, nie siekaj. Do rondelka włóż czosnek, dodaj roztopione masło, dodaj trochę soli i postaw na małym ogniu. Gotuj przez 10 minut, nie dopuszczając do zrumienienia czosnku.

8

Krok 8

Utrzyj masło i czosnek za pomocą blendera zanurzeniowego.

9

Krok 9

Głęboką blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (lepiej mieć ładną blachę do przechowywania ziemniaków) lub nasmaruj ją oliwą z oliwek. Ułożyć przygotowane warzywa, polać oliwą i czosnkiem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Umieścić blachę na środku piekarnika nagrzanego do 180°C i piec, delikatnie mieszając kilka razy, przez około 35 minut. Podawać gorące ziemniaki i paprykę.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone