PREMIUM
@lekting
Trudność: Trudna
6 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
24 godz.
Czas gotowania
3 godz.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Indyk nadziewany bożonarodzeniowy z pieczonymi ziemniakami czosnkowymi
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 20
Porcje:
Indyk (3kg) - 1 szt.
Czosnek - 10 ząbek
Tymianek (tymianek) - 6 pęczek
Oliwa z oliwek - 30 ml
Masło - 20 g
Suszone morele - 50 g
Mieszane orzechy - 50 g
Cebula - 1 szt.
Ożywić - 20 g
Pomarańczowy - 6 szt.
Sól morska gruboziarnista, niejodowana - 5 g
brązowy cukier - do smaku
Sól morska gruboziarnista, niejodowana - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Ziemniak - 6 szt.
Słodka czerwona papryka - 2 szt.
Czosnek - 4 ząbek
Olej roślinny lub ghee do smażenia - 40 g
Oliwa z oliwek do smarowania - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
222г
🍚
Węglowodany
314г
🥩
Białko
58г
🔥
Kcal
Przygotowania rozpocznij dzień przed podaniem. Umieść indyka w pojemniku, który wygodnie pomieści całego indyka. Napełnij zimną wodą tak, aby przykrywała indyka na 7–10 cm. Odmierz, ile wody potrzebujesz i przygotuj solenadę (marynatę) w ilości 2 łyżek. sól i 1 łyżka. l. cukru na 1 litr wody. Rozpuścić sól i cukier, dodać 4 zmiażdżone ząbki czosnku i 4 gałązki tymianku. Ułożyć indyka, docisnąć obciążnikiem, aby nie wypłynął i pozostawić w chłodnym miejscu na 12–24 godziny. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Indyka osuszamy z solanki i nacieramy oliwą z oliwek.
Na nadzienie odrywamy listki z 2 gałązek tymianku, suszone morele i orzechy siekamy na średnie kawałki i zalewamy oliwą.
Obraną cebulę, 6 ząbków czosnku i imbir posiekać bardzo drobno i smażyć na maśle przez 10 minut. Wymieszać z suszonymi morelami i orzechami.
Pomarańcze dokładnie umyj pędzelkiem, aby usunąć woskowy nalot. Jedną pomarańczę ze skórką pokroić na małe kawałki i dodać do nadzienia. Resztę pokroić w grube koła i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Napełnij indyka farszem i zszyj. Zwiąż nogi, wsuń skrzydła pod pachy. Połóż pierś indyka na pomarańczach, posmaruj oliwą i włóż patelnię do dolnej części piekarnika na 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez 1 godzinę. Obróć indyka na drugą stronę i posmaruj sosem z patelni. Wróć do piekarnika i piecz przez kolejną godzinę, co 10 minut. wylewanie soku z formy. Przed pokrojeniem pozwól indykowi „odpocząć” na talerzu z arkuszem folii na wierzchu, ale bez przykrycia. Następnie odetnij sznurki, usuń farsz, pokrój indyka i od razu podawaj.
Gdy indyk jest w piekarniku, posmaruj ziemniaki i przekrój je wzdłuż na ćwiartki. Paprykę słodką obierz z nasion i błon, pokrój w kwadraty o boku 3 cm.
Czosnek rozgnieć i obierz, nie siekaj. Do rondelka włóż czosnek, dodaj roztopione masło, dodaj trochę soli i postaw na małym ogniu. Gotuj przez 10 minut, nie dopuszczając do zrumienienia czosnku.
Utrzyj masło i czosnek za pomocą blendera zanurzeniowego.
Głęboką blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (lepiej mieć ładną blachę do przechowywania ziemniaków) lub nasmaruj ją oliwą z oliwek. Ułożyć przygotowane warzywa, polać oliwą i czosnkiem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Umieścić blachę na środku piekarnika nagrzanego do 180°C i piec, delikatnie mieszając kilka razy, przez około 35 minut. Podawać gorące ziemniaki i paprykę.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku