Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Sałatka ze stekiem wołowym i morelami może kogoś zaskoczyć: po co dodawać owoce do sałatki mięsnej? Ale smak to delikatna sprawa. Pikantne „brutalne” mięso i delikatne słodkie morele świetnie smakują na jednym talerzu. To dzięki temu niesamowitemu połączeniu sałatka okazuje się niezwykle soczysta i aromatyczna. Miękki stek pokrojony w cienkie plasterki dosłownie wchłania wszystkie soki z moreli, świeżego ogórka i ziół. Dodaj trochę więcej sosu, co również jest bardzo nietypowe, a będziesz miał absolutnie pyszną ucztę na świątecznym stole. Prawdziwi smakosze będą usatysfakcjonowani. Nawiasem mówiąc, sałatkę ze stekiem i morelami można podawać jako dodatek do pieczonych lub gotowanych ziemniaków lub jako samodzielne danie.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 14
Porcje:
Stek wołowy - 1 szt.
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Mieszanka sałat - 150 g
Morela - 3 szt.
Ogórek - 3 szt.
Limonka - 1 szt.
Dżem morelowy - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek - do smaku
Musztarda ziarnista - 1 łyżka
sos tabasco - do smaku
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
130г
🍚
Węglowodany
128г
🥩
Białko
38г
🔥
Kcal
Z wyprzedzeniem, co najmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (lub do 24 godzin), natrzyj stek solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Zawiń w folię. Można pozostawić w temperaturze pokojowej do 2 godzin, na dłużej, włożyć do lodówki.
Morele przekrój wzdłuż, usuń pestki, a miąższ pokrój w cienkie plasterki. Ogórki pokroić w plasterki, dodać do moreli, pieprzu, skropić sokiem z limonki, posypać skórką i pozostawić do zamarynowania, aż wszystko będzie gotowe.
Postaw patelnię grillową na średnim ogniu, nie ma potrzeby dolewania oleju, jest już na mięsie. Rozgrzej patelnię, ale nie rozgrzewaj jej. Połóż stek i smaż, obracając co 1,5 minuty, aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia (wskazane jest, aby nie smażyć całkowicie, aby mięso pozostało przynajmniej różowe w środku).
Przenieś stek na deskę i pozostaw do ostygnięcia, 10 minut. Następnie pokroić w cienkie paski w poprzek włókien. Skropić oliwą i pieprzem.
Musztardę wymieszaj z konfiturą morelową i musztardą, dodając kilka łyżek wody, aby dressing był mniej gęsty. Dodaj trochę soli. W razie potrzeby dodaj Tabasco.
Na talerzach ułóż liście sałaty i polej dressingiem. Na liściach ułóż morele i ogórki, a pomiędzy nimi ułóż paski steku. Skropić dressingiem i podawać.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku