MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Żytnie naleśniki na słodzie i kwasie z lekko soloną makrelą

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Żytnie naleśniki na słodzie i kwasie z lekko soloną makrelą

Dodaj do planów


Czas przygotowania

5 godz.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Naleśniki żytnie na bazie słodu i kwasu chlebowego stanowią alternatywę dla czarnego chleba. Do tych modnych naleśników pasuje każda solona ryba. Aby jednak danie było w pełni modne, proponujemy solić makrelę, która jest zwykle wędzona lub rzadziej smażona.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 16

Porcje:

1.

Mąka pszenna - 200 g

2.

Gruba mąka żytnia - 150 g

3.

Słód żytni - 60 g

4.

Niesłodzony kwas chlebowy - 300 ml

5.

Śmietana 25-40% tłuszczu - 350 g

6.

Jajka - 4 szt.

7.

Ciemnobrązowy cukier - 3 łyżka

8.

Ghee - do smaku

9.

Proszek do pieczenia - ⅘ łyżeczka

10.

Sól - 1.5 łyżeczka

11.

Śmietana do podania - do smaku

12.

Makrela (tusza) - 2 szt.

13.

Zielona cebula - 20 g

14.

Cukier - 2 łyżka

15.

Średnia sól - 3 łyżka

16.

wódka - 2 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

35%

Tłuszcz

255г

🍚

52%

Węglowodany

380г

🥩

13%

Białko

94г

🔥

4269

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Makrelę pokroić w filety, ostrożnie usunąć wszystkie kości. Filet nacieramy ze wszystkich stron wódką.

2

Krok 2

Pokrój cienko białą część zielonej cebuli. Wymieszaj z solą i cukrem. Makrelę umieść w torebce Ziploc, dodaj mieszaninę soli i mieszaj, aby równomiernie pokryć rybę. Wyciśnij powietrze, zamknij torebkę, pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś do lodówki. Po 3-4 godzinach makrela jest gotowa, należy ją otrząsnąć z solanki lub osuszyć papierowymi ręcznikami.

3

Krok 3

Na naleśniki ubij jajka solą i cukrem. Następnie dodać śmietanę i wymieszać.

4

Krok 4

Mąkę żytnią i pszenną wymieszać ze słodem i sodą, wlać do masy jajecznej, zagnieść tak, aby nie było grudek. Nie przestając mieszać, dodaj kwas chlebowy.

5

Krok 5

Zagotuj 450 ml wody i wlej do ciasta. Wymieszaj, dodając 2-3 łyżki. l. Masło topione. Piec na żeliwnej patelni, smarując ją roztopionym masłem. Gotowe naleśniki włóż do rondla z pokrywką.

6

Krok 6

Podawaj naleśniki na gorąco, z zimną kwaśną śmietaną, cienko pokrojoną makrelą i zieloną cebulką.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Zupa jarzynowa z serem topionym na bulionie z kurczaka

Дарина Сіліна

2088

Kcal

102

Białko

73

Tłuszcz

265

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone