PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
6 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
5 godz.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Naleśniki żytnie na bazie słodu i kwasu chlebowego stanowią alternatywę dla czarnego chleba. Do tych modnych naleśników pasuje każda solona ryba. Aby jednak danie było w pełni modne, proponujemy solić makrelę, która jest zwykle wędzona lub rzadziej smażona.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 16
Porcje:
Mąka pszenna - 200 g
Gruba mąka żytnia - 150 g
Słód żytni - 60 g
Niesłodzony kwas chlebowy - 300 ml
Śmietana 25-40% tłuszczu - 350 g
Jajka - 4 szt.
Ciemnobrązowy cukier - 3 łyżka
Ghee - do smaku
Proszek do pieczenia - ⅘ łyżeczka
Sól - 1.5 łyżeczka
Śmietana do podania - do smaku
Makrela (tusza) - 2 szt.
Zielona cebula - 20 g
Cukier - 2 łyżka
Średnia sól - 3 łyżka
wódka - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
255г
🍚
Węglowodany
380г
🥩
Białko
94г
🔥
Kcal
Makrelę pokroić w filety, ostrożnie usunąć wszystkie kości. Filet nacieramy ze wszystkich stron wódką.
Pokrój cienko białą część zielonej cebuli. Wymieszaj z solą i cukrem. Makrelę umieść w torebce Ziploc, dodaj mieszaninę soli i mieszaj, aby równomiernie pokryć rybę. Wyciśnij powietrze, zamknij torebkę, pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś do lodówki. Po 3-4 godzinach makrela jest gotowa, należy ją otrząsnąć z solanki lub osuszyć papierowymi ręcznikami.
Na naleśniki ubij jajka solą i cukrem. Następnie dodać śmietanę i wymieszać.
Mąkę żytnią i pszenną wymieszać ze słodem i sodą, wlać do masy jajecznej, zagnieść tak, aby nie było grudek. Nie przestając mieszać, dodaj kwas chlebowy.
Zagotuj 450 ml wody i wlej do ciasta. Wymieszaj, dodając 2-3 łyżki. l. Masło topione. Piec na żeliwnej patelni, smarując ją roztopionym masłem. Gotowe naleśniki włóż do rondla z pokrywką.
Podawaj naleśniki na gorąco, z zimną kwaśną śmietaną, cienko pokrojoną makrelą i zieloną cebulką.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku