MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Sałatka z rzodkiewkami i kapustą

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Sałatka z rzodkiewkami i kapustą

Dodaj do planów


Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

10 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Wydawać by się mogło, że w zwykłej wiosennej sałatce ze świeżych warzyw niewiele jest w stanie zaskoczyć, jednak nasza sałatka z rzodkiewkami i kapustą, przy całej prostocie składników, potrafi oczarować nawet smakosza. Tak naprawdę nie powinieneś wciskać wszystkich warzyw i ziół, które masz pod ręką, do świeżej sałatki – skończy się to kalejdoskopem. Będzie oczywiście smacznie, ale zawsze będzie tak samo. A różnorodność można znaleźć w minimalizmie. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na dressing i przygotować go osobno. Do naszej sałatki wykorzystujemy młode rzodkiewki, które sprzedawane są w pęczkach – są najsmaczniejsze i najbardziej elastyczne. Weź także młodą kapustę pekińską o lekko kręconych zielonkawych liściach.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Rzodkiewka - 250 g

2.

kapusta pekińska - 300 g

3.

Czosnek - 3 ząbek

4.

Pietruszka - 1 pęczek

5.

Sok cytrynowy - 2 łyżeczka

6.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 3 łyżka

7.

Sól - do smaku

8.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

37%

Tłuszcz

49г

🍚

48%

Węglowodany

64г

🥩

15%

Białko

20г

🔥

804

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Drobno posiekaj liście pietruszki. Jeśli są szorstkie, usuń łodygi. Jeśli są wystarczająco miękkie, część z nich również drobno posiekaj.

2

Krok 2

Aby przygotować dressing, do małej miski blendera włóż posiekaną natkę pietruszki i czosnek, wlej sok z cytryny i oliwę, dodaj zmielony czarny pieprz i dokładnie zmiel dressing.

3

Krok 3

Usuń łodygi i pozostałe warzywa z rzodkiewek. Pokrój go w bardzo cienkie półkola. Włożyć do miski i lekko posolić. Aby wszystko równomiernie wymieszać, potrząśnij miską rękami.

4

Krok 4

Opłucz kapustę pekińską i dokładnie strząśnij wodę z główki. Przekrój go wzdłuż na pół i posiekaj liście tak cienko, jak to możliwe. Posolić kapustę i rozgnieść ją lekko rękami.

5

Krok 5

W salaterce wymieszaj kapustę z rzodkiewkami, które puściły już odrobinę soku, polej dressingiem, wymieszaj i odstaw sałatkę na 15–20 minut przed podaniem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone