PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
8 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Soczyste kotlety mielone z patelni to danie, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa. Bo obok puszystego, aromatycznego kotleta i delikatnego puree ziemniaczanego nie sposób pozostać obojętnym! Ale przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne, zwłaszcza jeśli masz pod ręką duży i średnio tłusty kawałek wieprzowiny. Wystarczy zmielić go w maszynce do mięsa za pomocą najdrobniejszego młynka, dodać namoczony chleb, sól, przyprawy, cebulę, a następnie dokładnie zagnieść i dobrze ubić mięso mielone. Następnie wystarczy uformować kotlety odpowiedniej wielkości i usmażyć je na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Mielona wieprzowina - 1 kg
Cebula - 2 szt.
Czosnek - 4 ząbek
Kefir - 200 ml
Kasza manna owsiana Granaty bezglutenowa - 3 łyżka
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 30 g
Mąka - do smaku
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Olej roślinny - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
341г
🍚
Węglowodany
165г
🥩
Białko
211г
🔥
Kcal
Wyjmij mięso mielone z lodówki na 30 minut przed gotowaniem. Włóż kefir do zamrażarki na 10-15 minut. Cebulę pokroić w małe kostki. Drobno posiekaj czosnek nożem lub przepuść przez prasę.
Na patelni z grubym dnem dobrze rozgrzej olej roślinny (2-3 łyżki stołowe). Rozpuść masło w oleju roślinnym i dodaj cebulę. Smaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez 5-7 minut.
Na patelnię wrzucamy czosnek i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 2 minuty. Cebulę i czosnek przełożyć do osobnej miski i ostudzić.
Mięso mielone przekładamy do głębokiej miski, zalewamy lodowym kefirem. Do mięsa mielonego dodać semolinę oraz podsmażoną cebulę i czosnek, dodać sól i pieprz i dokładnie wyrabiać przez 5 minut.
Mięso mielone co najmniej 15 razy uderzamy o dno lub ścianki miski, w której je wyrabialiśmy. Mięso mielone pozostawić do zaparzenia na 15 minut, jest to konieczne, aby semolina dobrze pęczniała, co zapobiegnie rozpadaniu się kotletów. Przykryj deskę folią spożywczą i posyp mąką. Umieść w pobliżu szeroką miskę zimnej wody na dłonie.
Zanurz dłonie w zimnej wodzie, strząśnij i uformuj kotleciki o wybranej wielkości. Obtocz każdy kotlet w mące; nie potrzebujesz dużo mąki, w przeciwnym razie może się spalić i zepsuć smak.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do małego i smaż placki przez 15-20 minut (w zależności od wielkości), obracając je co 3-4 minuty.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku