PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
8 godz. 20 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ciasto wielkanocne „Kraffin” z ciasta francuskiego to prawdziwy rarytas dla współczesnej gospodyni domowej, która nie ma czasu na wielogodzinne dyżury przy kuchence. Co więcej, dzieje się tak w przypadku, gdy „po prostu” nie znaczy „zło”. Zwłaszcza jeśli znajdziesz naprawdę smaczne francuskie ciasto drożdżowe, które stanie się podstawą ciasta. Czym w ogóle jest „craffin”? To swego rodzaju hybryda rogalika i muffinki – ciasta z ciasta francuskiego. Od pewnego czasu nasze gospodynie domowe zaczęły regularnie podawać je na wielkanocny stół, gdyż takie ciasto prezentuje się niezwykle efektownie. Sprawdź przepis na cruffina w praktyce, zwłaszcza, że nasza wersja jest tak prosta, jak to tylko możliwe.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Mrożone ciasto francuskie - 500 g
rodzynki - 150 g
Cukier - 60 g
Jajko do posmarowania Cruffina - 1 szt.
Mąka do wałkowania ciasta - 50 g
Masło do wysmarowania formy - 20 g
Cukier puder - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
113г
🍚
Węglowodany
439г
🥩
Białko
43г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki. Przenieś zamrożone ciasto francuskie z zamrażarki do lodówki i pozwól mu powoli się rozmrażać (możesz zostawić ciasto do rozmrożenia na noc, aby rano przygotować ciasta).
Rodzynki na ciasta wielkanocne posortować, opłukać i przełożyć do miski. Napełnij ciepłą wodą i pozostaw na 10 minut. Następnie odsączamy na durszlaku, układamy na ręcznikach papierowych i pozostawiamy do wyschnięcia.
Ciasto francuskie połóż na posypanej mąką powierzchni roboczej i podziel na pół. Każdą część rozwałkowujemy na cienką warstwę. Posyp ciasto równomiernie cukrem i rozłóż rodzynki.
Zwiń warstwy rodzynek w rulon wzdłuż dłuższego boku. Zwiń bułki dość ciasno, aby nie powstały puste przestrzenie, pracuj ostrożnie, aby nie rozciągnąć ciasta francuskiego.
Ostrym nożem przekrój jeden długi wałek ciasta francuskiego z rodzynkami wzdłuż na dwie części, nie przecinając odcinka o długości 2 cm, a następnie jedną połówkę zwiń ciasno, tak aby przypominała ślimaka.
Drugą część bułki owiń ciasno wokół „ślimaka”, poruszając się spiralnie. Ukryj końcówkę w środku. W ten sam sposób przygotować preparat na drugiego cruffina.
Nasmaruj metalowe formy do ciast masłem lub użyj jednorazowych papierowych foremek. Ułóż w nich kawałki ciasta z ciasta Cruffin. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Placki Cruffin posmarować jajkiem roztrzepanym z dwiema łyżkami wody. Piec Cruffins około 30 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem przez sitko.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku