MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Smażone na patelni ziemniaki Idaho

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

0.0

Smażone na patelni ziemniaki Idaho

Czas gotowania

30 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Smażone ziemniaki Idaho to świetna alternatywa dla klasycznej wersji pieczonej. Ten przepis jest odpowiedni dla tych, którzy na przykład nie mają piekarnika. Ogólna technologia gotowania jest tutaj taka sama: ziemniaki są krojone w schludne plasterki i aromatyzowane olejem. Po prostu położyli go nie na blasze do pieczenia, ale na patelni. Aby plasterki wyglądały jak upieczone, stosują jeden mały sekret: przykryj patelnię pokrywką. Dzięki temu ziemniaki mają szansę najpierw ugotować się od środka. Następnie zdejmujemy pokrywkę, plastry smażymy i voila – danie gotowe! Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku, a na pewno Ci się uda.

Lista składników

Wszystkich składników: 6

Porcje:

1.

Ziemniak - 500 g

2.

Olej roślinny - 2 łyżka

3.

Suszone zioła - 1 łyżeczka

4.

Granulowany czosnek - 1 łyżeczka

5.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

6.

Sól - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

19%

Tłuszcz

35г

🍚

69%

Węglowodany

126г

🥩

12%

Białko

22г

🔥

931

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 2 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyć ciepłą wodą za pomocą pędzla i pokroić w średniej grubości plastry. Nie wymaga peelingu. Przełóż je do dużej miski.

2

Krok 2

Oddzielnie, w małej misce, wymieszaj olej roślinny, suszone zioła i granulowany czosnek. Dodać sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Zamieszać.

3

Krok 3

Przygotowaną mieszanką oleju polej ziemniaki. Mieszaj, aż równomiernie rozłoży się na każdym kawałku. Umieść dużą patelnię na dużym ogniu i ogniu.

4

Krok 4

Umieść ziemniaki na patelni. Mieszając, smażymy przez 5 minut. Zmniejsz ogień do niskiego. Przykryj patelnię pokrywką. Trzymaj ogień przez 15 minut. Następnie otwórz i ponownie usmaż ziemniaki na średnim ogniu, aż uzyskają złoty kolor.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone