Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Blancmange z jagodami
Wszystkich składników: 5
Porcje:
mleko - 500 ml
Migdały, surowe - 100 g
Jadalna żelatyna - 6 g
Cukier puder - 100 g
Jagody - 500 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
80г
🍚
Węglowodany
187г
🥩
Białko
51г
🔥
Kcal
Pozostaw migdały na 3 minuty. do wrzącej wody. Odcedź na durszlaku, przepłucz zimną wodą i usuń skórę. Obrane migdały włóż do robota kuchennego i zmiel na mąkę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej przegotowanej wody i pozostawić do spęcznienia.
Mleko zagotować z 80 g cukru pudru i migdałami. Natychmiast zdejmij z ognia. Pozostaw na 10 minut.
Do miski wlać mleko migdałowe.
Wyciśnij żelatynę, dodaj do ciepłego mleka, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
Przelać do 4 foremek. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Umyj jagody i osusz je. Kilka jagód odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować na puree z pozostałym cukrem pudrem. Wyjąć budyń z foremek, polać puree jagodowym. Udekorować jagodami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku