Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jeśli jeszcze nie zrobiliście sałatki Mimoza z ziemniakami, gorąco polecamy to zrobić – z okazji jakiegoś święta lub choćby po prostu. Danie to ma bardzo przyjemną aksamitną konsystencję i delikatny smak, dlatego zazwyczaj każdemu smakuje. Przygotowanie takiej sałatki nie jest niczym skomplikowanym, jednak szczególną uwagę chcielibyśmy zwrócić na to, aby ziemniaki lepiej ugotować wcześniej, dzień wcześniej. W takim przypadku można go dokładnie schłodzić, po czym znacznie łatwiej będzie zetrzeć bulwy. A to już kwestia technologii! Zmiel składniki zgodnie z przepisem, „złóż” sałatkę Mimoza z ziemniakami, podawaj i smakuj z przyjemnością.
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Łosoś konserwowy - 240 g
Majonez lekki - 150 g
Jajko kurze (na twardo) - 4 szt.
Koperek - 1 szt.
Ziemniak - 4 szt.
Cebula cebulowa - 1 szt.
Marchewka - 3 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
85г
🍚
Węglowodany
60г
🥩
Białko
84г
🔥
Kcal
Jajka na sałatkę Mimosa obrać, oddzielić żółtka od białek. Rybę włóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem. Ziemniaki i marchewkę ugotuj do miękkości, ostudź, obierz i zetrzyj razem z białkami na grubej tarce. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Rozdrobnij żółtka.
Konserwy rybne ułożyć równą warstwą na talerzu. Posmaruj cienką warstwą majonezu, posyp cebulą i ponownie posmaruj majonezem. Ułożyć połowę ubitych białek i posmarować majonezem. Następną warstwę stanowią marchewki, 3 pokruszone żółtka i majonez.
Na wierzchu ułóż warstwę ziemniaków i majonezu. Posypać resztą utartych białek. Sałatkę Mimozy udekoruj ziemniakami, gałązką koperku i resztą pokruszonego żółtka.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku