MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Rogaliki z ciasta na margarynie

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

16 Porcje

0.0

Rogaliki z ciasta na margarynie

Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

16

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Kruche bajgle były niegdyś ulubionym przysmakiem zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień do picia herbaty w domu. Przepisów było mnóstwo, każda gospodyni domowa mogła pochwalić się swoimi. Proponujemy naszą wersję: wspaniałe lekkie ciasto kruche z margaryną i konfiturą, cukrem i cynamonem. Wspaniały smak i aromat zachwyci każdego!

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Cukier granulowany - do smaku

2.

Mielony cynamon - do smaku

3.

Dżem morelowy - do smaku

4.

rodzynki - do smaku

5.

Orzech włoski - do smaku

6.

Mąka pszenna - do smaku

7.

Kremowa margaryna - do smaku

8.

Woda - do smaku

9.

Sól - do smaku

10.

Mąka pszenna - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

25%

Tłuszcz

153г

🍚

69%

Węglowodany

430г

🥩

7%

Białko

41г

🔥

3275

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 16 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodać zimną margarynę pokrojoną na kawałki. Kawałki margaryny obtaczamy w mące.

2

Krok 2

Opuszkami palców wcieraj margarynę w mąkę, aż uformują się okruszki różnej wielkości, od ziarenka ryżu po fasolę.

3

Krok 3

Wodę równomiernie rozlewamy na powierzchnię okruchów i mieszamy rękoma lub ruchem siekającym za pomocą noża stołowego. Ciasto zebrać w kulę, przełożyć na stół i zagnieść kilka razy na powierzchni stołu. Nie zagniataj ciasta, aż będzie gładkie, powinno pozostać lekko „podarte” z widocznymi wtrąceniami kawałków margaryny.

4

Krok 4

Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować dysk o grubości około 1 cm, ułożyć na desce, przykryć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

5

Krok 5

Wymieszaj cukier i cynamon. Wyjmij jeden kawałek ciasta z lodówki. Oprósz powierzchnię stołu mąką i rozwałkuj ciasto na okrąg o grubości około 3 mm. Odsuwając się około 3 cm od krawędzi ciasta, smarujemy okrąg konfiturą. Posyp powierzchnię konfitury cukrem cynamonowym, rodzynkami i orzechami.

6

Krok 6

Pokrój okrąg jak pizzę na 8 lub 16 trójkątów.

7

Krok 7

Zwiń bajgiel, zaczynając od podstawy trójkąta i wkładając końcówkę pod bajgiel.

8

Krok 8

Posyp bułeczki cukrem cynamonowym. Powtórzyć z pozostałym ciastem i nadzieniem.

9

Krok 9

Bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

10

Krok 10

Piec 20-25 minut. w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż bajgle nabiorą jasnozłotego koloru. Przełożyć bajgle na metalową kratkę i ostudzić.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone