Czas przygotowania
6 godz.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
1
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Sałatka mimoza to klasyk świątecznych biesiad, który sprawdza szefów kuchni i gospodynie domowe w zakresie umiejętności pięknego i drobnego krojenia potraw. Przygotujmy to danie nieco inaczej, wykorzystując ser topiony jako sekretny składnik.
Wszystkich składników: 18
Porcje:
Czerwony łosoś - 100 g
Jajko kurze (białe, suszone) - 25 g
Ziemniak - 25 g
Marchewka - 25 g
Ser topiony - 20 g
Jajko kurze (suszone żółtko) - 20 g
Koperek - 5 g
Sos sojowy - 15 g
Woda - 10 ml
Cukier granulowany - 3 g
Sok limonkowy - 5 g
Sok cytrynowy - 5 g
Domowy majonez (gotowy) - 20 g
Korniszony - 5 g
kapary - 3 g
Keczup - 3 g
Marynowany karczoch - 5 g
Zieleń - 1 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
34г
🍚
Węglowodany
20г
🥩
Białko
52г
🔥
Kcal
Łososia sockeye pokroić w kostkę 1x1 cm. Marynować w przygotowanej marynacie przez 20-30 minut.
Ugotuj warzywa i jajka. Oddziel żółtka od białek.
Warzywa zetrzyj na drobnej tarce.
Aby przygotować sos tatarski, drobno posiekaj warzywa i wymieszaj wszystkie składniki.
Ułożyć warstwami: łosoś skarpetkowy, białko, ziemniaki, marchewka - między warstwami sos tatarski.
Roztopiony ser do miękkiej konsystencji i rozsmaruj go jak masło na marchewce. Posypać po wierzchu startym żółtkiem i udekorować koperkiem. Sałatkę włóż do lodówki na 5-6 godzin.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku