MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Makaron z wódką

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Makaron z wódką

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

20 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ten przepis na makaron – makaron z wódką – dosłownie rozwalił kulinarny świat. Na początku było dużo żartów, ale potem wszyscy zdali sobie sprawę, że chodzi tylko o technologię gotowania. Wiadomo, że w przypadku makaronów, czy też, jak się je trafniej nazywa, makaronów włoskich, bardzo ważny jest sos. Na świecie wymyślono najróżniejsze sosy do makaronów: czerwony, zielony, biały, warzywny, morski, rybny. A teraz kolej na mocne drinki. Co więcej, jak to często bywa, stało się to przez przypadek: podczas eksperymentu z jednym sosem baza pomidorowa nie połączyła się dobrze ze śmietaną, ze względu na kwasowość pomidorów, białko w śmietanie uległo skoagulowaniu. A jak dodali wódkę to sos wyszedł! Przecież alkohol jest dobrym emulgatorem, który zapobiega zsiadaniu się kremu. Tak narodził się sos pomidorowy i mit wódki z makaronem. Usprawiedliwiając mit, można powiedzieć, że wódka wzmacnia smak sosu i nadaje mu pikanterii.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Makaron penne (lub inny krótki makaron) - 210 g

2.

Śmietanka 20% (średnia zawartość tłuszczu) - 150 g

3.

Przecier pomidorowy - 60 g

4.

wódka - 50 g

5.

Duża cebula - ½ szt.

6.

Czosnek - 2 ząbek

7.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 2 łyżka

8.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 20 g

9.

parmezan - 50 g

10.

Mielona papryka - 1 łyżeczka

11.

Suszona bazylia - do smaku

12.

Świeża bazylia - 4 pęczek

13.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

24%

Tłuszcz

98г

🍚

60%

Węglowodany

241г

🥩

16%

Białko

66г

🔥

2133

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Aby przygotować makaron z wódką, zacznij od sosu. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekaną cebulę i czosnek przez 3 minuty. Dodać puree pomidorowe, wymieszać, smażyć kolejne 5 minut. Wlać wódkę, ponownie wymieszać i poczekać, aż wódka trochę odparuje. Dodajemy śmietanę, paprykę i gotujemy sos, mieszając około 5 minut. Wyłącz ogrzewanie.

2

Krok 2

Postaw rondelek z 2 litrami wody na ogniu, dodaj sól i zagotuj. Makaron włóż do wrzącej wody i gotuj o 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku, zachowując szklankę bulionu.

3

Krok 3

Gotowy makaron włóż do rondelka z kremowym sosem pomidorowym, zalej połową bulionu, wszystko wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty, dolać więcej bulionu. Posyp suszoną bazylią i gotuj przez 2 minuty.

4

Krok 4

Drobno posiekaj świeżą bazylię. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. Na talerze nałóż gorący makaron z wódką, posyp startym parmezanem i świeżą bazylią. Natychmiast podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone