MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Brioszka wielkanocna

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Trudna

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Brioszka wielkanocna

Dodaj do planów


Czas przygotowania

12 godz.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasto brioche urzeka włóknistym miąższem i bogatym, kremowym smakiem. Główna różnica między brioszkami a gęstymi ciastami, do których jesteśmy przyzwyczajeni, polega na technologii gotowania i ilości masła w przepisie. Oblicza się ją na podstawie masy mąki i może być: równa - wtedy będzie to „brieszka bogacza”. Brioche dla biednych ludzi ma stosunek masła do mąki wynoszący tylko 25%. Proponujemy przygotować „brieszkę mieszczańską” – zawiera ona 50% masy mąki w oleju. Tradycyjnie etap fermentacji ciasta brioche odbywa się w lodówce przez 8 do 24 godzin. Jest to bardzo wygodne: ciasto zagniatamy wieczorem, wkładamy na noc do lodówki i pieczemy rano. Dzięki zimnej fermentacji aromat i smak ciasta poprawiają się jakościowo. Dużo łatwiej jest też pracować na zimnym, mokrym cieście już na etapie samego formowania ciast wielkanocnych. Do ciasta brioszki zdecydowanie zalecamy stosowanie mąki o dużej zawartości białka - 12-14 g (zawartość białek, węglowodanów itp. podana jest na opakowaniu). „Mocna mąka” pomoże rozwinąć w cieście gluten niezbędny do pieczenia. Pozwoli także uzyskać włóknistą konsystencję miękiszu.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Mąka pszenna premium - 128 g

2.

mleko - 120 g

3.

Świeże drożdże - 21 g

4.

Mąka pszenna premium - 384 g

5.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 230 g

6.

Kategoria jaj 1 - 6 szt.

7.

Cukier - 100 g

8.

Cukier waniliowy - 10 g

9.

Sól - 12 g

10.

Lekkie rodzynki - 100 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

27%

Tłuszcz

233г

🍚

62%

Węglowodany

538г

🥩

12%

Białko

101г

🔥

4695

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Aby przygotować ciasto, do miski włóż drożdże, zalej ciepłym mlekiem (jego temperatura nie powinna przekraczać 50°C), mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąkę i ponownie wymieszać, aż masa będzie gładka. Przykryj folią i odstaw ciasto na 45 minut. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość i powinny pojawić się w nim pęcherzyki powietrza.

2

Krok 2

Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Masło pokroić w kostkę (2*2 cm) i włożyć do lodówki. Rodzynki opłucz pod bieżącą wodą i zalej wrzącą wodą.

3

Krok 3

Zamontuj nasadkę łopatkową (do ciasta na ciasto) na mikserze planetarnym. Ciasto przełożyć do miski miksera. Dodaj jajka, wanilię i zwykły cukier i miksuj na niskich obrotach, aż składniki się połączą. W osobnej misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj tę mieszaninę do miski miksera.

4

Krok 4

Ciasto wyrabiać na małych obrotach przez około 5 minut, następnie na średnich obrotach przez 10-15 minut. Powinno stać się błyszczące, elastyczne i łatwo odchodzić od ścianek miski.

5

Krok 5

Zmień końcówkę miksera na hak. Włącz średnią prędkość i dodaj do miski 1-2 kostki zimnego masła. Należy go całkowicie wymieszać z ciastem (zwykle zajmuje to około 5-7 minut). Następnie w dalszym ciągu dodawaj taką samą ilość oleju, za każdym razem upewniając się, że dobrze łączy się z ciastem.

6

Krok 6

Następnie wyrabiaj ciasto na średnich obrotach przez około 5-7 minut. Powinno stać się gładkie, błyszczące i niezbyt gęste. Możesz zrobić test okna glutenowego. Odrywaj kawałek ciasta i rozciągaj go palcami w różnych kierunkach. Test jest pozytywny, jeśli utworzy się cienka, półprzezroczysta warstwa. Jeśli folia nie rozciąga się dobrze i pęka, zagniataj ciasto przez około 10 minut.

7

Krok 7

Odcedź rodzynki i osusz je papierowymi ręcznikami. Następnie obtocz w mące. Ciasto wyłożyć na stolnicę prostokątną warstwą, równomiernie posypać rodzynkami, zwinąć w rulon i lekko zagnieść ciasto rękoma.

8

Krok 8

Dużą miskę wysmaruj masłem i włóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą lub pokrywką i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Następnie włóż miskę do lodówki na co najmniej 8 godzin (maksymalnie 24 godziny).

9

Krok 9

Wyjmij ciasto z lodówki, zważ je i podziel na wadze na 2 lub 4 równe części (z tej ilości ciasta wyjdą 2 średnie lub 4 małe ciasta wielkanocne).

10

Krok 10

Rozetrzyj palcami każdy kawałek ciasta na warstwę, złóż krawędzie ciasta do środka, połącz, a następnie odwróć powstałą kulę szwem do dołu. Zaokrąglaj i tocz kulkę dłońmi, tak aby powierzchnia przedmiotu obrabianego była rozciągnięta. Przykryj folią i pozostaw na 10 minut.

11

Krok 11

Włóż kulki ciasta do foremek na ciasta wielkanocne, pamiętając, że objętość ciast wielkanocnych podwoi się. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Gotowość ciasta można sprawdzić w ten sposób: zanurz palec w mące i delikatnie dociśnij ciasto, jeśli dziurka powoli się wyprostuje, to brioszka jest gotowa do pieczenia.

12

Krok 12

Rozgrzej piekarnik do 180 C. Piecz ciasta na ruszcie na dolnym poziomie piekarnika przez 30-40 minut. Gotowość sprawdzić wykałaczką, ciasto powinno wyjść czyste ze środka ciasta. Jeśli ciasto jest mocno zarumienione, ale nie jest wypieczone w środku, przykryj je folią błyszczącą stroną do góry i piecz dalej, aż będzie gotowe.

13

Krok 13

Wyjmij ciasta z piekarnika. Jeśli używasz metalowych foremek, natychmiast wyjmij ciastka i ostudź je po bokach. Jeśli ciasta są w formie papierowej, odczekaj 5 minut, a następnie również ostudź je z boku.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone